Συνελήφθη ο «Σκορπιός», ο πλέον καταζητούμενους διακινητής μεταναστών στην Ευρώπη – Τι αναφέρει το BBC


Ένας από τους πλέον καταζητούμενους διακινητές μεταναστών στην Ευρώπη, γνωστός με το προσωνύμιο «Σκορπιός», συνελήφθη την Κυριακή στο ιρακινό Κουρδιστάν ύστερα από τη δημοσιογραφική έρευνα του BBC που οδήγησε στον εντοπισμό του, ανακοίνωσαν οι αρχές της ημιαυτόνομης περιφέρειας στο βόρειο Ιράκ.

Αυτή είναι μια εξέλιξη που αποτελεί θετικό βήμα στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της δράσης των δικτύων διακίνησης ανθρώπων.

«Ύστερα από ενδελεχή έρευνα και ανταλλαγή πληροφοριών (…) ο Σκορπιός εντοπίστηκε και συνελήφθη στις 12 Μαΐου», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο «Σκορπιός» συνελήφθη στην πόλη Σουλεϊμανίγια κατ’ εντολή της Ιντερπόλ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας Σαλάμ Άμπντελ Χαλέκ. «Θα τον ανακρίνουμε και θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες», συμπλήρωσε.

Δημοσιογραφική ομάδα του BBC εντόπισε τον Μπαρζάν Ματζίντ – όπως είναι το πραγματικό όνομα του «Σκορπιού» – στη Σουλεϊμανίγια, όπου ο καταζητούμενος αφηγήθηκε πώς ενεπλάκη το 2016 στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Στη διάρκεια της έρευνας, η οποία δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα του BBC μοιράστηκε τα ευρήματά της «με τις βρετανικές και ευρωπαϊκές αρχές». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, μεταξύ 2016 και 2021 «η συμμορία του Σκορπιού πιστεύεται ότι ήλεγχε μεγάλο ποσοστό της διακίνησης μεταναστών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου».

Είκοσι έξι μέλη της συμμορίας, όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα Reader, έχουν καταδικαστεί στη Βρετανία, στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Τον Οκτώβριο του 2022 βελγικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην τον Μπαρζάν Ματζίντ σε φυλάκιση 10 ετών για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ