Μάτια: 6 τρόποι να τα ξεκουράσουμε μέσα στην ημέρα


Τα μάτια μας είναι πολύτιμα. Πρέπει να τα προσέχουμε. Με τις οθόνες όλη μέρα είναι αναγκαίο να τα ξεκουράζουμε ώστε να αποφύγουμε τα προβλήματα στην όραση. Κινητά, τηλεοράσεις και tablets εκπέμπουν το λεγόμενο «μπλε φως». Αυτό βλάπτει τα μάτια. Μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, ευαισθησία στο φως… ακόμα και πονοκεφάλους.
6 τρόποι για να ξεκουράσετε τα μάτια σας
Προστατέψτε τα μάτια σας από το μπλε φως
Ο υπολογιστής, το κινητό και το tablet σας εκπέμπουν μπλε φως που μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών. Μπορείτε όμως να το αντιμετωπίσετε με γυαλιά που μπλοκάρουν το φάσμα της κυανής ακτινοβολίας του φωτός. Εναλλακτικά, ίσως μπορείτε να αλλάξετε τη φωτεινότητα της οθόνης, ή τα επίπεδα μπλε φωτός, προσαρμόζοντας αναλόγως τις ρυθμίσεις της συσκευής σας. Επίσης, θα μπορούσατε να μειώσετε τον χρόνο που κοιτάτε οθόνες όλη την ημέρα.
Κλείστε τα μάτια σας για μερικά λεπτά
Εάν έχετε χρόνο, καθίστε, ή ξαπλώστε ήσυχα για λίγα λεπτά, κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε στην αναπνοή σας. Η ήρεμη αναπνοή θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μύες του προσώπου σας και το κλείσιμο των ματιών σας θα μειώσει την καταπόνησή τους.
«Κομπρέσες» με τις παλάμες σας
Καθίστε αναπαυτικά και τρίψτε τις παλάμες σας μεταξύ τους. Αυτό φυτικά θα τις ζεστάνει. Μετά, καλύψτε τα μάτια σας απαλά με τις παλάμες σας, χωρίς να πιέσετε. Η βάση της παλάμης πρέπει να ακουμπά στο ζυγωματικό και τα δάχτυλα στο μέτωπό σας.
Κανονικές κομπρέσες
Χαλαρώστε τους μύες των ματιών σας και μειώστε την καταπόνηση με μια δροσερή ή ζεστή κομπρέσα. Βουτήξτε ένα καθαρό πανί σε κρύο ή ζεστό νερό και βάλτε το πάνω από τα βλέφαρά σας για μερικά λεπτά. Εάν δεν είστε σίγουροι ποια θερμοκρασία σας ταιριάζει καλύτερα, θυμηθείτε ότι η δροσιά μειώνει τη φλεγμονή και τα πρησμένα μάτια, ενώ η ζεστασιά καταπραΰνει.
Προσαρμόστε την οθόνη
Οι ειδικοί συνιστούν να καθόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε το πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή να είναι στο επίπεδο ή ένα κλάσμα κάτω από το επίπεδο των ματιών μας. Επίσης, η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να απέχει περίπου 60 εκατοστά από το πρόσωπό μας.
Εφαρμόστε τον κανόνα «20-6-20»
Για να μειώσετε τον κίνδυνο κούρασης και ξηροφθαλμίας, ακολουθήστε τον κανόνα 20-6-20. Μετά από 20 λεπτά δουλειάς σε οθόνη, σηκώστε το βλέμμα και κοιτάξτε χαλαρά σε περίπου 6 μέτρα απόσταση για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Αυτό θα χαλαρώσει τα μάτια σας.
Η καταπόνηση των ματιών μπορεί να είναι πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, είτε χρησιμοποιούν υπολογιστή είτε όχι. Εάν υποφέρετε από πόνους στα μάτια ή θολή όραση, συζητήστε και με τον γιατρό σας, για να αποκλείσετε τυχόν άλλα προβλήματα υγείας. Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτές τις παραπάνω συμβουλές, για να βοηθήσετε τα μάτια σας να ξεκουραστούν.
Πηγή: scitechdaily.com
 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ