Ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές η Ισπανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε τον προϋπολογισμό


Για να περάσει η πρόταση χρειαζόταν την υποστήριξη βουλευτών μικρών περιφερειακών κομμάτων

Το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση προϋπολογισμού 2019 των Σοσιαλιστών, στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Για να περάσει η πρόταση χρειαζόταν την υποστήριξη βουλευτών μικρών περιφερειακών κομμάτων.

Νωρίτερα σήμερα, δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλωνία και συμμετέχουν στο ισπανικό κοινοβούλιο δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές.

Οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο και χρειάζονται την υποστήριξη μικρότερων περιφερειακών κομμάτων, περιλαμβανομένων των Καταλανών, ώστε να περάσουν τον προϋπολογισμό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Περίπου μία ώρα πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, βουλευτής του PDeCAT Κάρλες Καμπουσάνο δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «δεν υπάρχει κάποια αλλαγή» στο σχέδιο του κόμματος να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο Χοάν Τάρντα, βουλευτής του άλλου κόμματος που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, του ERC, είπε πως το κόμμα του σχεδιάζει κι αυτό να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αποκλείοντας απροσδόκητες αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Τα καταλανικά κόμματα είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, να δοθεί στην περιφέρεια το δικαίωμα να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική στήριξή τους – ένα αίτημα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει.

Κυβερνητικές πηγές και πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσαν χθες στο Reuters πως μια ήττα στον προϋπολογισμό θα οδηγούσε σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών με τις 14 ή τις 18 Απριλίου να θεωρούνται ως πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής τους.

Άλλες πηγές δήλωσαν σήμερα πως δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ