Σε σοκ η Γαλλία: Κινηματογραφική απόδραση επικίνδυνου δραπέτη – Δεύτερη ημέρα ανθρωποκυνηγητού (Vid)


Γαλλία: Εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονται στη Νορμανδία για να αναζητήσουν τον δραπέτη Μοχάμεντ Άμρα, ο οποίος ξέφυγε από ένα αστυνομικό βαν που τον μετέφερε στη φυλακή.

Ο Μοχάμεντ Αμρά που είναι γνωστός με το προσωνύμιο «η μύγα», μεταφερόταν πίσω στη φυλακή μετά από μια ακρόαση στο δικαστήριο της πόλης Ρουέν, όταν ένα αυτοκίνητο χτύπησε το φορτηγό της φυλακής σε ένα σταθμό διοδίων.

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος, σκοτώνοντας δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους. «Χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα για να βρεθούν αυτοί οι εγκληματίες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεραλντ Νταρμανίν.

Περίπου 200 χωροφύλακες κινητοποιήθηκαν χθες Τρίτη (14/5) και γίνονται έλεγχοι οχημάτων σε καίρια σημεία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «γίνονται τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες». Η εισαγγελέας του Παρισιού Laure Beccuau είπε στους δημοσιογράφους ότι λίγο πριν τις 11:00 τοπική ώρα την Τρίτη το φορτηγό που μετέφερε τον Αμρά πέρασε το σταθμό των διοδίων στο Incarville στην περιοχή Eure της βόρειας Γαλλίας και «αμέσως, ένα όχημα Peugeot το χτύπησε μετωπικά για να το σταματήσει».

«Άντρες με όπλα βγήκαν έξω, μαζί με άλλους ένοπλους άνδρες που κατέβηκαν από ένα όχημα Audi, το οποίο πιθανότατα ακολουθούσε το όχημα της φυλακής. Πυροβόλησαν πολλές φορές» τα δύο οχήματα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αστυνομικούς, προτού φύγουν από το σημείο,παίρνοντας μαζί τους τον Άμρα.

Ο εισαγγελέας είπε ότι δύο οχήματα που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους εγκληματίες βρέθηκαν καμμένα, σε διαφορετικές τοποθεσίες, αργότερα την Τρίτη. Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερiκ Ντιπόν Μορετί είπε στους δημοσιογράφους ότι ένας από τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν «άφησε πίσω του μια σύζυγο και δύο παιδιά που επρόκειτο να γιορτάσουν τα 21α γενέθλιά τους σε δύο ημέρες».

m.jpg
H περιοχή όπου εξαφανίστηκε

Ο δεύτερος αστυνομικός που σκοτώθηκε, ηλικίας 34 ετών, αφήνει πίσω του μια σύζυγο που είναι πέντε μηνών έγκυος. Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι τρεις αστυνομικοί. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η εισαγγελέας είπε ότι οι τρεις τραυματίες αστυνομικοί είναι επίσης πατέρες, ηλικίας 48, 52 και 55 ετών.

«Τα πάντα -και εννοώ τα πάντα- θα τεθούν σε εφαρμογή για να βρεθούν οι δράστες αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος», είπε ο Ντιπόν-Μορετί, προσθέτοντας ότι οι δράστες ήταν «άνθρωποι για τους οποίους η ζωή δεν έχει αξία». Θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν «με τρόπο ανάλογο του εγκλήματός τους», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Aμρά καταδικάστηκε για διάρρηξη στις 10 Μαΐου και είχε κατηγορηθεί από εισαγγελείς στη Μασσαλία για απαγωγή που οδήγησε σε θάνατο. Ο δικηγόρος του, Hugues Vigier, είπε στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV οτι «θα ήθελε να πιστεύει ότι [ο Aμρά] δεν γνώριζε για το σχέδιο απελευθέρωσής του».

«Για μένα αυτό το σχέδιο δεν ταιριάζει με όσα γνωρίζω γι’ αυτόν. Αν είναι πίσω από αυτό, δεν ξέρω καν ποιος είναι» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ορισμένα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Aμρά είχε προσπαθήσει να δραπετεύσει από το κελί της φυλακής του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προσπαθώντας να πριονίσει τα κάγκελα του κελιού. Εναντίον του υπάρχουν 13 καταδικαστικές αποφάσεις, με την πρώτη να χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2009, όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Ο Aμρά λέγεται ότι έχει δεσμούς με μια συμμορία στη νότια πόλη της Μασσαλίας, η οποία μαστίζεται από βία συμμοριών που σχετίζεται με ναρκωτικά. Ωστόσο, το ποινικό του μητρώο μέχρι σήμερα δεν περιέχει καμία καταδίκη για αδικήματα ναρκωτικών, δήλωσε την Τρίτη ο εισαγγελέας του Παρισιού.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ