Έτσι θα φέρεις περισσότερη αγάπη στη ζωή σου


Ποιος μπορεί να ζήσει χωρίς αγάπη; Κανείς. Είναι η κινητήρια δύναμη όλης της πλάσης. Δίνει νόημα στην ύπαρξή μας. Αν σου λείπει, διάβασε τις συμβουλές της Συμβουλευτικής ψυχολόγου – NLP Practitioner Μαρίας Μεραμβελιωτάκη-Simon για να τη φέρεις στη ζωή σου.

«Είναι αδύνατον να ζήσουμε χωρίς αγάπη. Τη λαχταρούμε για να φέρει στη ζωή μας πληρότητα, ομορφιά και ευτυχία. Η αγάπη έχει πάμπολλες μορφές: γονεϊκή αγάπη, ρομαντική αγάπη, αγάπη μεταξύ αδερφών και φίλων, αγάπη για ένα ζώο, αγάπη μεταξύ συνανθρώπων – και είναι μια αλήθεια διαρκής, που τη βλέπεις παντού. Και όμως, ενώ μοιάζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι από το ανθρώπινο «είναι», πολλοί παραπονιούνται για την έλλειψή της ή αμφισβητούν για το πόσο πραγματική είναι η αγάπη που έχουν στη ζωή τους. Εάν θέλεις να φέρεις περισσότερη αγάπη στη ζωή σου:

Δώσε
Τι νόημα έχει να αγαπάμε χωρίς να είμαστε γενναιόδωροι; Όσο πιο πολύ εκφράζουμε και δινόμαστε με αγάπη, τόσο εκείνη γίνεται πιο πραγματική και για εμάς και για τον άλλο. Συνήθεις αμφιβολίες που μπορεί να έχουμε είναι πως όσο περισσότερο δινόμαστε, τόσο πιο πολύ διακινδυνεύουμε να εκτεθούμε. Σωστά. Όμως θα μπορούσε να ισχύει και το εξής: όσο περισσότερο φοβόμαστε να δώσουμε, όταν αγαπάμε, τόσο πιο πολύ στερούμε τον εαυτό μας από το να βιώσει την αγάπη.

Συμφιλιώσου με τον φόβο σου
Μπορεί να φοβόμαστε να αγαπήσουμε ή να αφήσουμε τους άλλους να μας αγαπήσουν. Ίσως με το να βάζουμε περιορισμούς στην αγάπη να νομίζουμε ότι προστατεύουμε τον εαυτό μας από τον πόνο. Ή ενδόμυχα να φοβόμαστε ότι δεν αξίζουμε την αγάπη. Το δίλημμα τελικά είναι τι διαλέγουμε, τον φόβο ή την αγάπη;

Άρχισε με τον εαυτό σου
Τι σημαίνει «αγαπώ τον εαυτό μου»; Για τον καθένα από εμάς η αγάπη προς τον εαυτό εκφράζεται διαφορετικά. Ο αυτοσεβασμός, η αυτοεκτίμηση, η μη κριτικότητα, η διάθεση για βελτίωση, η συγχώρεση του εαυτού μας, η προσωπική φροντίδα (ο επαρκής ύπνος, η σωστή διατροφή) είναι διαστάσεις της αγάπης προς τον εαυτό.

Αποδέξου τους άλλους με τις ατέλειες και τα λάθη τους
Η ομορφιά των ανθρώπων βρίσκεται όχι μόνο στα χαρίσματα τους αλλά και στις αδυναμίες τους. Αγαπώ σημαίνει αποδέχομαι και τις λαμπρές και τις σκοτεινές πλευρές του άλλου. Και όσο πιο πολύ αποδέχομαι, τόσο πιο πολύ μαλακώνει η κριτικότητα μέσα μου, τόσο περισσότερο ανοίγει η καρδιά μου, τόσο περισσότερο αγαπώ.

Πίστεψε ότι αξίζεις την αγάπη
Πιστεύεις ότι αξίζεις την αγάπη των άλλων; Διεκδικείς να αγαπηθείς; Δέχεσαι βοήθεια, όταν σου προσφέρεται; Ίσως να αμφιβάλλεις κάποιες φορές για το αν αξίζεις την αγάπη. Μέσα μας υπάρχει συχνά το ερώτημα: «Είμαι αρκετά καλός/ή για να με αγαπούν;». Η απάντηση είναι «ναι, όποιος και να είσαι, όπως και να είσαι, αξίζεις την αγάπη».

Συμπόνεσε
Όλα στη φύση συνδέονται με έναν δεσμό, αόρατο στο γυμνό μάτι αλλά ορατό στα μάτια της αγάπης. Ανεξάρτητα από ποια χώρα προερχόμαστε, το μορφωτικό μας επίπεδο ή την οικονομική μας κατάσταση, η βασική έκφραση των συναισθημάτων είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους. Όλοι μας λυπόμαστε, χαιρόμαστε, θυμώνουμε, πονάμε, αγάπαμε. Η εμπειρία που ζεις εσύ σήμερα μπορεί αύριο να συμβεί στον διπλανό σου. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό. Όταν καταλάβουμε πόσο συνδεδεμένοι είμαστε ο ένας με τον άλλο, νιώθουμε λιγότερο μόνοι, συμπονάμε τον άλλο και αγαπάμε βαθύτερα.

Πίστεψε στη δύναμη της αγάπης
Μερικές φορές πιστεύουμε ότι η σκληρότητα ή η ψυχρή λογική μπορεί να μας δώσει περισσότερη δύναμη από ό,τι μια συμπεριφορά αγάπης και δοτικότητας. Θεωρούμε ίσως ότι η ψυχρότητα ή η αδιαφορία μας δίνει μεγαλύτερη αυτοκυριαρχία. Η αλήθεια είναι όμως πως το μίσος μπορεί να δημιουργήσει μόνο περισσότερο μίσος. Η ψυχρότητα μόνο περισσότερη ψυχρότητα. Απεναντίας η αγάπη μπορεί να μεταμορφώσει όλα τα προηγούμενα, όπως μια δροσερή βροχή μεταμορφώνει τα κουρασμένα φυτά ενός κήπου.

Συγχώρεσε
Η συγχώρεση είναι μια πράξη αγάπης, κατανόησης και άφεσης. Η συγχώρεση μπορεί να μας απελευθερώσει από τον πόνο του θυμού και να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών μας. Δεν γίνεται να αγαπάμε χωρίς να συγχωρούμε, γιατί η αγάπη μας δεν θα είναι πλήρης και ίσως να είναι πιο επώδυνη παρά λυτρωτική.

Έχε υπομονή και επιμονή στο να τη δημιουργήσεις
Η αγάπη είναι πέρα από όλα τα άλλα μια συμπεριφορά αφοσίωσης. Δεν είναι πάντα στην πιο τέλεια μορφή της και συχνά χρειάζεται να τη δουλέψουμε, να τη χτίσουμε, να την καλλιεργήσουμε. Η αγάπη δεν είναι πάντα εύκολη και ίσως κάποιες φορές χρειάζεται να προσπαθήσουμε για εκείνη. Ίσως χρειάζεται να προσπαθήσουμε για τον άνθρωπο δίπλα μας. Αξίζει όμως τον κόπο».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ