Ο Ζελένσκι ανέβαλε τις επισκέψεις του στο εξωτερικό ενώ η Ρωσία κατέλαβε το Βοβτσάνσκ στο Χάρκοβο


Η κατάληψη της πόλης θα αποτελέσει τη σημαντικότερη εδαφική επιτυχιά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επιδρομή στο Χάρκοβο 

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μπήκαν στην ουκρανική πόλη Βοβτσάνσκ στο Χάρκοβο, εδραιώνοντας θέσεις εντός της μεθοριακής πόλης στη βορειοανατολική Ουκρανία και οι συγκρούσεις εκεί σήμερα Τετάρτη είναι σφοδρές, δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ισπανία και την Πορτογαλία, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αποδίδουν αυτή την αναβολή στην κλιμάκωση του πολέμου.

Η κατάληψη της πόλης, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα θα αποτελέσει τη σημαντικότερη εδαφική επιτυχία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επιδρομή στην περιοχή του Χαρκόβου την Παρασκευή, ανοίγοντας νέο μέτωπο και αναγκάζοντας το Κίεβο να αποστείλει ενισχύσεις.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο εχθρός καταλαμβάνει θέσεις στους δρόμους της πόλης του Βοβτσάνσκ», δήλωσε ο Ολέξι Χαρκίβσκι, ο αρχηγός της αστυνομίας περιπολίας στο Βοβτσάνσκ, μέσω ανάρτησης στο Facebook. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις του υποχώρησαν σε «πιο πλεονεκτικές» θέσεις σε δύο περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Βοβτσάνσκ.

Έκκληση Ζελένσκι για όπλα από τη Δύση

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σφίξει ασφυκτικά τον κλοιό στο Χάρκοβο με σφοδρά πυρά, οδηγώντας τον στρατό των Ουκρανών σε αναδίπλωση.

Ανακοίνωση του ουκρανικού επιτελείου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε ορισμένους τομείς στις περιοχές Λουκιάντσι και Βοβτσάνσκ, μονάδες μετακινήθηκαν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις εξαιτίας εχθρικών πυρών και επιθέσεων, προκειμένου να διαφυλάξουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και να αποφύγουμε απώλειες», ενώ ο Ζελένσκι εχθές ζήτησε από τους συμμάχους της Δύσης να επισπεύσουν τις παραδόσεις όπλων που έχουν υποσχεθεί, ενώ το Κίεβο προσπαθεί να αποκρούσει μία νέα επίθεση στη βορειοανατολική Ουκρανία από τους Ρώσους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο δήλωσε: «Έχουμε ανάγκη να επιταχυνθούν σημαντικά οι παραδόσεις. Περνά πάρα πολύ χρόνος σήμερα μεταξύ της ανακοίνωσης των πακέτων βοήθειας και της πραγματικής παρουσίας των όπλων στην πρώτη γραμμή».

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε επρόκειτο να παραθέσει δείπνο και δεξίωση προς τιμήν του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 17 Μαΐου, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Ουκρανός πρόεδρος θα υπέγραφαν διμερή συμφωνία ασφαλείας μετά από κοινή διακήρυξη του ΝΑΤΟ το περασμένο έτος.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν σχολίασε για λόγους ασφαλείας την αναβολή της επίσκεψης Ζελένσκι, ενώ εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέβαλε την επίσκεψή του, χωρίς όμως να το αιτιολογήσει.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ