Αμερικανικό «χαστούκι» σε Ερντογάν – «Να λογοδοτήσει για την επίθεση των σωματοφυλάκων του στις ΗΠΑ»


Από την επίθεση τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους σοβαρά, έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στο πάρκο Σέρινταν

Οι αμερικανικοί μπελάδες για τον Ερντογάν που προκάλεσε η επίθεση των σωματοφυλάκων του σε διαδηλωτές κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, το 2017, συνεχίζονται, καθώς το Κογκρέσο του ζητά να λογοδοτήσει.

Σε επιστολή τους προς τον Άντονι Μπλίνκεν, Αμερικανοί νομοθέτες καλούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για δικαιοσύνη και λογοδοσία για την επίθεση του 2017, όταν σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου επιτέθηκαν βάναυσα σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους σοβαρά, έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στο πάρκο Σέρινταν.

Επεισόδια
Στιγμιότυπο από την επίθεση σωματοφυλάκων του Τούρκου προέδρου σε διαδηλωτή στις ΗΠΑΑρχείου AP

Σύμφωνα με τους νομοθέτες, η Άγκυρα επιχείρησε να αποφύγει τις νομικές κατηγορίες που ασκήθηκαν από δύο ενάγοντες — τον Μουράτ Γιασά, έναν Κούρδο στην καταγωγή και τη Λουσίκ Ουσογιάν, μια γυναίκα Γιαζίντι — με το επιχείρημα ότι απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας βάσει του Νόμου Πέρι Ασυλίας και Ξένης Κυριαρχίας (FSIA).

Το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Περιφέρεια της Κολούμπια έκρινε ότι η ισχύς του νόμου FSIA δεν καλύπτει τη παραβίαση των δικαιωμάτων Αμερικανών σε αμερικανικό έδαφος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτή την περίπτωση.

Η έφεσή της απορρίφθηκε αφού εξετάστηκε από το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια ενώ απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το Ανώτατο Δικαστήριο σύμφωνα με τις απόψεις της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Μετά την απόρριψη αυτής της προσφυγής από το Ανώτατο Δικαστήριο, η Τουρκία εγκατέλειψε τη δίκη, αποδεικνύοντας έτσι την πρόθεσή της να αποφύγει κάθε ευθύνη έναντι των εναγόντων», ανέφερε η δικομματική ομάδα βουλευτών.

Οι νομοθέτες υπενθύμισαν επίσης ότι το Κογκρέσο είχε εγκρίνει ομόφωνα ψήφισμα αμέσως μετά τις επιθέσεις και είχε κάνει την κατηγορηματική δήλωση ότι «τέτοιες πράξεις που διαπράττονται από ξένους παράγοντες σε αμερικανικό έδαφος εναντίον Αμερικανών, δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές – ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες.»


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ