«Κόκκινος» συναγερμός σε Αιγαίο και Μεσόγειο: Ο Ερντογάν προκαλεί με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»


Αυξημένη κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει στο Αιγαίο σε περίπου δύο εβδομάδες, καθώς με εντολή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση που διοργανώνουν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις υπό την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από του τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», η άσκηση θα αφορά στην πλήρη κινητοποίηση του συνόλου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με επιχειρήσεις επίδειξης ισχύος σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Αναμένεται δε να διεξαχθεί από τις 27/02/2019 έως και τις 08/03/2019 ταυτόχρονα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι προγραμματισμένες δραστηριότητες της τουρκικής άσκησης, που εντάσσονται στην «United, Joint Winter-2019 Exercise» συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα, πάντα, με το «Anadolu», η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αποσκοπεί στη βελτίωση των διαδικασιών διαλειτουργικότητας με άλλες εντολές δύναμης και στην αύξηση των επιπέδων ετοιμότητας των δυνάμεων που εμπλέκονται σ’ αυτήν.
Κατά τα λοιπά, στην άσκηση συμμετέχουν ενεργά οκτώ χώρες και άλλες επτά ως παρατηρητές.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει συνθήκες κλιμάκωσης διαρκείας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, εμμένοντας στην προκλητική στάση του και τις επεκτατικές βλέψεις του με φόντο τα ενεργειακά κοιτάσματα μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι δε φανερή η προσπάθειά του να δείξει σε όλους ότι παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος στη γεωστρατηγική «σκακιέρα» της Μεσογείου.

Ύποπτες κινήσεις και στη Θράκη

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως οι Τούρκοι εντείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία και στην περιοχή της ανατολικής Θράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ, το υπουργείο Άμυνας της γείτονος ανακοίνωσε την απομάκρυνση του 4ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού από το αεροδρόμιο Samandira στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και την μεταστάθμευσή του στην Ανατολική Θράκη με πιθανούς προορισμούς τα στρατιωτικά αεροδρόμια στην Τυρολόη και την Κεσσάνη.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεταστάθμευση μέσα σε λίγους μήνες, καθώς πριν από λίγο καιρό, 45 επιθετικά ελικόπτερα με πυραύλους αέρος εδάφους τοποθετήθηκαν στην πόλη Ισπάρτα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ