Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο εκπέμπει S.O.S.


Με «Δούρειο Ίππο» τον διορισμένο πρόεδρο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Βασ. Καρδάση, επιχειρείται η βίαιη συγχώνευση του Ιδρύματος με τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και η μετατροπή του σε ένα «μόρφωμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης – κακέκτυπο προσάρτημα σε άλλο φορέα».

Γράφει ο Μαγια

Αποκαλυπτική η συνέντευξη τύπου των κοσμητόρων των σχολών του ΕΑΠ, A. Λιοναράκη (Ανθρωπιστικών Σπουδών), A. Μιχιώτη, (Κοινωνικών Επιστημών), Ι. Καλαβρουζιώτη (Θεπκών Επιστημών & Τεχνολογίας) καθώς και του εκπροσώπου των καθηγητών Αυγουστίνου Δημητρά, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κλιμάκωσης των αντιδράσεων κατά της σχεδιαζόμενης δορυφοροποίησης του ΕΑΠ και της αλλοίωσης του χαρακτήρα του, μέσω ενοποίησης με άλλο συμβατικό ίδρυμα, που δεν σχετίζεται με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στην συνέντευξη τύπου τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Η προαναγγελία της συγχώνευσης και η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων είναι πλήρως αντιδημοκρατική και προσβλητική για τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ, αλλά και για το σύνολο της ακαδημαϊκής του κοινότητας.

-Το ΕΑΠ στην εικοσάχρονη πορεία του, παρέχοντας πανελλαδικά υψηλής στάθμης σπουδές και υπηρετώντας πιστά την ακαδημαϊκή αποστολή και τον κοινωνικό του ρόλο, έχει καταξιωθεί ακαδημαϊκά και απολαμβάνει καθολικής κοινωνικής αποδοχής. -Σε μια εποχή όπου διεθνώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα στρέφονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η συγχώνευση αυτή επιφέρει την ακύρωση του μοναδικού στην Ελλάδα χαρακτήρα του ΕΑΠ, ενώ η εξαναγκαστική σύμπλευση με προγράμματα συμβατικής εκπαίδευσης δεν αποτελεί μόνο τροχοπέδη για την ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και βήματα προς τα πίσω.

-Η προτεινόμενη συγχώνευση του ΕΑΠ με ένα Ίδρυμα διαφορετικής στόχευσης και σκοπού είναι προφανές ότι θα αλλοιώσει τον ακαδημαϊκό και κοινωνικό χαρακτήρα του, θα ακυρώσει την ταυτότητά του, θα αναστρέψει την αναπτυξιακή του πορεία και τελικά θα το συρρικνώσει.

-Το σχήμα που έχει μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί, δηλαδή ένας πόλος δια ζώσης και ένας πόλος για την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι ένα ακαδημαϊκό και νομικό μόρφωμα, το οποίο δεν έχει προηγούμενο στα διεθνή ακαδημαϊκά δρώμενα. Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη συγχώνευση δεν τεκμηριώνεται από καμία έρευνα ή αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, ούτε υπάρχει συγκροτημένη πρόταση για το μέλλον, και θα οδηγήσει νομοτελειακά στην απαξίωση και στο κλείσιμο του ΕΑΠ θίγοντας το κύρος των εκατοντάδων χιλιάδων ακαδημαϊκών τίτλων των αποφοίτων του και των φοιτητών του, δημιουργώντας τους επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια και προκαλώντας τεράστια κοινωνική αναστάτωση.

-Ο Πρόεδρος και όσα μέλη της διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ συντάσσονται με αυτήν την πρόταση, δεν έχουν κανενός είδους νομιμοποίηση να δεσμεύσουν με αυτόν τον τρόπο το μέλλον του Ιδρύματος.

Οι κοσμήτορες των σχολών του ΕΑΠ, διερμηνεύοντας την αγανάκτηση σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας, του διοικητικού προσωπικού και των φοιτητών, καλούν τον υπουργό Παιδείας, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές να μην επιτρέψουν την υλοποίηση αυτού του καταστροφικού σχεδίου για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο των 45.000 φοιτητών, που εδώ και 20 χρόνια αγκαλιάζει η ελληνική κοινωνία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ