Ανατροπή με τις 120 δόσεις: Ποιοι θα δουν «κούρεμα» στις προσαυξήσεις έως και 95%

Ρύθμιση 120 δόσεων για όλους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το σημαντικό ζήτημα της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι θα καθυστερήσει και δεν αναμένεται να ξεκινήσει η όποια συζήτηση πριν από την 11 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται η πρώτη επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, η οποία θα είναι κοντά στο ένα δισ. ευρώ. Συνεπώς, η τελική ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη μετά τα μέσα της Άνοιξης.

Για το λόγο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η προτροπή των αρμοδίων προς τους πολίτες είναι να εκμεταλλευτούν το υπάρχον νομικό πλαίσιο, ούτως ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Μέχρι το τέλος του 2019, «μπορείς να ρυθμίσεις όλα τα χρέη προς τράπεζες και εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία. Μπορούν να ενταχθούν όλων των ειδών οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες ή μεγάλες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι ή επιτηδευματίες και οι αγρότες», τόνισε την Τετάρτη (13/02) ο ειδικός γραμματέας ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρσούμης, συμπληρώνοντας πως καλύπτονται και ιδιωτικά χρέη. Μιλώντας στο ραδιόφωνο στο Κόκκινο σημείωσε πως η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό γίνεται ηλεκτρονικά «για όλα τα χρέη».

Στη διαδικασία μπορούν να ενταχθούν και χρέη «κάτω των 20.000 ευρώ, με άλλη διαδικασία, πιο τυποποιημένη, που δεν φτάνει έως τις 120 δόσεις, αλλά λιγότερες». Αντίθετα, δεν μπορεί να γίνει αίτηση για μέρος των συνολικών χρεών. Κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με τα διαδικτυακά συστήματα, όπως π.χ. το TAXISnet, «καλύτερο να είναι να πάει σε κάποιον ειδικό, όχι ότι θα κοπεί, αλλά μπορεί να κάνει λάθη, ενδεχομένως να μη διεκδικήσει τα μέγιστα οφέλη. Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι μπορεί να πάρει διαγραφή προστίμων, προσαυξήσεων κεφαλαίου… έρχονται λένε ”θέλω 120 δόσεις”. Του λέμε π.χ. ότι ”το χρέος σου είναι 20.000 ευρώ, τα μισά είναι πρόστιμα. Δεν θες να τα διαγράψουμε”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here