Λωρίδα της Γάζας: Νέα έκκληση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός


Οι εντατικοί και ανελέητοι βομβαρδισμοί από τον Ισραηλινό στρατό συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, με τραγικές συνέπειες για τον πληθυσμό. Ένας από τους πιο πρόσφατους βομβαρδισμούς στοίχισε τη ζωή σε 31 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αναφορές από την Πολιτική Προστασία. Την ίδια στιγμή, απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να διαμεσολαβήσει τη συνέχιση του πολέμου.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς βρίσκεται στον όγδοο μήνα, με την αρχική ένταση να ξεκινά από την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας τον Οκτώβριο. Σκληρές μάχες συνεχίζονται στην Τζαμπάλια και τη Ράφα, όπου οι μαχητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ έχουν ανακτήσει έδαφος κατά ισραηλινών πηγών.

Μετά την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων τον περασμένο Μάιο, πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν ξανά υπό τον κίνδυνο των βομβαρδισμών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, περίπου μισός πληθυσμός της Γάζας έχει εκτοπιστεί ξανά λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Η Πολιτική Προστασία μπόρεσε να ανασύρει «τα πτώματα 31 μαρτύρων και 20 τραυματίες από τα συντρίμμια», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Μαχμούντ Μπασάλ.

Σε άλλο σημείο της πόλης, στο νοσοκομείο Αλ Αχλί Αράμπ, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινό βομβαρδισμό που έπληξε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εξαιρετικά επισφαλής, με τον πληθυσμό να βρίσκεται σε ακραία κίνδυνο και την ανθρωπιστική κρίση να επιδεινώνεται.

Έντονες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας: Η Κατάσταση επιδεινώνεται

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν εκρήξεις και έντονες μάχες που σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή της Τζαμπάλια στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός είχε διατάξει την έκτακτη εκκένωση αμάχων από ορισμένες συνοικίες μετά από εκτοξεύσεις ρουκετών προς το Ισραήλ.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει την απενεργοποίηση των μονάδων της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο, οι επεισοδιακές συγκρούσεις διατηρούνται, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Τζαμπάλια.

Από την πλευρά της, η Χαμάς αναφέρει τη συμμετοχή της σε “άγριες μάχες” με χρήση αντιαρματικών πυραύλων και βαρέων όπλων.

Οι προσπάθειες διπλωματικής διευθέτησης και κατάπαυσης του πυρός εντείνονται. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Ουάσιγκτον, Τζέικ Σάλιβαν, είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλα κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την εξεύρεση πιθανών λύσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επίσης επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στη διαδικασία της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς την “λύση των δύο κρατών” που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά τις προσπάθειες για διπλωματική επίλυση, οι συγκρούσεις συνεχίζονται, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών παραμένουν αδιέξοδες.

Καμιά ασφαλής τοποθεσία

Στη Ράφα «δεν υπάρχουν ούτε ασφάλεια, ούτε τροφή, ούτε νερό. Γίνονται συνεχείς βομβαρδισμοί εδώ και μήνες, μέρα και νύχτα, είμαστε τρομοκρατημένοι (…) Τι απομένει να καταστραφεί;» διερωτήθηκε η Ρινάντ Τζουντέ, κάτοικος.

Οι εκτοπισμένοι της Ράφας πάνε μαζικά στη Χαν Γιούνις, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, όμως «δεν υπάρχει απολύτως καμιά ασφαλής τοποθεσία στη Λωρίδα της Γάζας», επανέλαβε χθες ο επικεφαλής της UNRWA Λαζαρινί.

Την 7η Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε την πιο πολυαίμακτη επίθεση στην ιστορία από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων απήγαγαν παράλληλα 252 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, από τους οποίους 125 βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε σε αντίποινα να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κίνημα που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Οι ακατάπαυστοι εντατικοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35.546 ανθρώπους ως τώρα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, κι έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς το σύνολο του πληθυσμού απειλείται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Βοήθεια με το σταγονόμετρο

Η συνέχιση του πολέμου, που δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως πλησιάζει στο τέλος, μοιάζει να βαθαίνει και να οξύνει τον διχασμό στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Μπένι Γκαντς, που έχει ενταχθεί ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση πολέμου του κ. Νετανιάχου, απείλησε να παραιτηθεί αν δεν έχει καταρτιστεί και υιοθετηθεί εντός τριών εβδομάδων «σχέδιο δράσης» για τη μεταπολεμική κατάσταση της Λωρίδας της Γάζας. Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επίσης κάλεσε να αρχίσει «άμεση προετοιμασία» για να υπάρξει κυβερνητική «εναλλακτική» στον παλαιστινιακό θύλακο, με άλλα λόγια σχήμα στο οποίο δεν θα συμμετέχει η Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Γκαντς πως επιδιώκει «να ανατρέψει την κυβέρνηση».

Αφότου άρχισαν ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις την 7η Μαΐου στην ανατολική Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έκλεισαν δυο νευραλγικής σημασίας χερσαίες διελεύσεις για τις παραδόσεις βοήθειας και καυσίμων στον θύλακο (αυτού στα σύνορα με την Αίγυπτο και του Κερέμ Σαλόμ), χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερη την ήδη καταστροφική κατάσταση. Η έλλειψη καυσίμων ειδικά είναι ολοένα πιεστικότερο πρόβλημα, καθώς χωρίς αυτά δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν όσα νοσοκομεία είναι ακόμα ανοικτά, ούτε μπορούν να ανεφοδιαστούν οχήματα με τα οποία διανέμονται τρόφιμα και άλλα απαραίτητα.

Τεχνητή προβλήτα που εγκαταστάθηκε προσωρινά από τον αμερικανικό στρατό στα παράλια της Γάζας για να διευκολύνει παραδόσεις υλικού επέτρεψε χθες Κυριακή να φθάσουν 252 τόνοι τροφίμων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε χθες το Αμπού Ντάμπι. Από την πλευρά του το βασίλειο της Ιορδανίας ανακοίνωσε πως τρία στρατιωτικά αεροσκάφη —μεταγωγικά της Ιορδανίας, της Γερμανίας και της Αιγύπτου— προχώρησαν σε νέες ρίψεις βοήθειας.

Όμως τα Ηνωμένα Έθνη δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι μόνο το άνοιγμα των χερσαίων περασμάτων μπορεί να επιτρέψει παραδόσεις βοήθειας στην ευρεία κλίμακα που απαιτείται.

Για ακόμη μια φορά, χθες ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, προειδοποίησε εναντίον των δυνητικά «αποκαλυπτικών» συνεπειών που θα έχει το κλείσιμο των χερσαίων διελεύσεων.

Οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια προοριζόμενη για τη Λωρίδα της Γάζας υπέστη με τη σειρά της επίθεση χθες, κάτι που είχε ήδη συμβεί σε άλλες, όμως ισραηλινοί πασιφιστές που τη συνόδευσαν για να την προστατεύσουν διαβεβαίωσαν πως δεν καταστράφηκε παρά μικρή ποσότητα των τροφίμων που μετέφεραν κάπου τριάντα φορτηγά.

Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς, που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, εξέφρασε εξάλλου την «απόλυτη αλληλεγγύη» της στο Ιράν, όπου χθες συνετρίβη ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, τον υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλους αξιωματούχος — σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, είναι όλοι νεκροί.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ