Ουλίτιδα: Ποιο τσάι μπορεί να την καταπολεμήσει


Η ουλίτιδα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αν δεν την αντιμετωπίσουμε σωστά και έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα. Υπάρχει όμως ένα τσάι που μπορεί να να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της.
Εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι το τσάι matcha μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του βακτηρίου Porphyromonas gingivalis, το οποίο είναι από τους κύριους “ενόχους” πίσω από την ουλίτιδα.
Σε μια μικρή ομάδα 45 συμμετεχόντων με ουλίτιδα, εκείνοι που χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα με τσάι matcha ολοκλήρωσαν την έρευνα με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα P. Gingivalis.

“Το τσάι matcha μπορεί να έχει κλινική εφαρμογή για την πρόληψη και τη θεραπεία της ουλίτιδας”, σημείωσαν οι ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Nihon στο Matsudo της Ιαπωνίας. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiology Spectrum.
Ουλίτιδα και τσάι matcha
Το matcha είναι ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο και έντονα πράσινο τσάι που διατίθεται επίσης σε μορφή σκόνης. Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές ιαπωνικές τελετές τσαγιού και για αρωματισμό σε ποτά και γλυκά.
Το φυτό αυτού του πράσινου τσαγιού έχει μελετηθεί εδώ και καιρό για τις δυνατότητές του να καταπολεμά βακτήρια, μύκητες και ιούς.
Για να δοκιμάσουν τις δυνατότητες του matcha, οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα διάλυμα matcha σε 16 είδη βακτηρίων του στόματος στο εργαστήριο, συμπεριλαμβανομένων τριών στελεχών P. gingivalis.
Μέσα σε 2 ώρες, σχεδόν όλα τα κύτταρα του P. gingivalis είχαν σκοτωθεί από το εκχύλισμα matcha, ενώ μετά από 4 ώρες όλα τα βακτηριακά κύτταρα ήταν νεκρά, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Στη συνέχεια, προχώρησαν σε μια μικρή ανθρώπινη δοκιμή, χωρίζοντας τυχαία ασθενείς με ουλίτιδα σε μία από τις εξής τρεις ομάδες:

Μια ομάδα έλαβε στοματικό διάλυμα matcha
Μια άλλη ομάδα έλαβε στοματικό διάλυμα τσαγιού κριθαριού και
Μια τρίτη ομάδα έλαβε στοματικό διάλυμα που περιείχε μια αντιφλεγμονώδη χημική ουσία

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να πλένουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα με το στοματικό διάλυμα που τους παρείχαν.
Η ομάδα που χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα matcha είχε σημαντική μείωση στα επίπεδα των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα, με βάση τα τεστ σάλιου που έγιναν. Οι άλλες δύο ομάδες δεν είδαν τα ίδια αποτελέσματα.
Η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και έχει επίσης συσχετιστεί με διαβήτη, πρόωρο τοκετό, καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδή αρθρίτιδα και καρκίνο.
 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ