Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή


Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει όλα τα καλά και σωστά του νομοσχεδίου όχι όμως και τις διατάξεις που κινούνται σε λάθος κατεύθυνση

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την «ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς».

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συζήτηση και ψήφισή του από την ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαΐου.

«Δεν σταματάμε, δεν εφησυχάζουμε, όσο το πρόβλημα της ακρίβειας – το οποίο δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο – συνεχίζεται. Η επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε, ώστε να αναδειχθεί σε ανώτατο επίπεδο το πρόβλημα των μεγάλων εταιριών που αισχροκερδούν μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους και να υπάρξει μία κεντρική παρέμβαση», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην περιορίζονται μόνο στη κριτική κατά της κυβέρνησης, αλλά να καταθέσουν και προτάσεις, ενώ κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι «ουδέποτε επέβαλαν ένα πρόστιμο για αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιριών, αντίθετα από την κυβέρνηση της ΝΔ που θεσμοθέτησε το μέτρο» σημειώνοντας ότι μόλις σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε 400.000 ευρώ πρόστιμο σε μεγάλη εταιρία που διαπιστώθηκε ότι παρανομεί.

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι θα εξετάσει κάθε διορθωτική πρόταση που θα κατατεθεί και θα υιοθετηθεί εφόσον είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση που θα αποσαφηνίζει ότι τα ενισχυτικά μέτρα για τις αποζημιώσεις και τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, θα αφορούν, όχι μόνο τη Θεσσαλία, αλλά και τις περιοχές του Έβρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χρήστος Μπουκώρος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με ουσιαστικές παρεμβάσεις να αναχαιτίσει την ακρίβεια χωρίς να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

Παράλληλα, πρότεινε να συμπεριληφθεί, είτε σε αυτό το νομοσχέδιο, είτε σε επόμενο του υπουργείου Ανάπτυξης, η υποχρεωτική αναγραφή της τιμής του παραγωγού στα προϊόντα. Μέτρο, όπως είπε, «που θα βοηθήσει και το καταναλωτικό κοινό και θα φέρει στην επιφάνεια τα κέρδη απληστίας».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει όλα τα καλά και σωστά του νομοσχεδίου όχι όμως και τις διατάξεις που κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια να χειραγωγήσει το καταναλωτικό κίνημα.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Νικητιάδης, σημείωσε ότι «ο υπουργός Ανάπτυξης πρέπει να αποσαφηνίσει και να δώσει απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα που έχουν τεθεί για να αισθανόμαστε ασφαλείς και εμείς και οι καταναλωτές».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Τσοκάνης, κάνοντας λόγο για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και καλλιέργεια αυταπατών που κάνουν τον καταναλωτή τζογαδόρο, ψάχνοντας να βρει χαμηλές τιμές.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, εστίασε στις ρυθμίσεις για την ενίσχυση του θεσσαλικού κάμπου, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα ολιστικά και όχι αποσπασματικά.

«Οι πολιτικές της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακριβείας και της αισχροκέρδειας, αλλά το διαιωνίζουν» υποστήριξε ο αγορητής της Νέας Αριστεράς, Χουσεϊν Ζεμπέκ.

Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Αδριανός, χαρακτήρισε αναγκαίο και σημαντικό το νομοσχέδιο, καθώς κατοχυρώνει τα δικαιώματα και την προστασία των καταναλωτών, ενισχύει την ενημέρωσή τους και την διαφάνεια, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ακρίβεια και έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα για όσους αισχροκερδούν


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ