Βρετανία: Το all in του Σούνακ για την 4η Ιουλίου – Τι αναζητά στις πρόωρες κάλπες


Προβληματισμός και ασάφεια για την επόμενη ημέρα στη Βρετανία

Ο Ρίσι Σουνάκ προκήρυξε αιφνιδιαστικές γενικές εκλογές για τις 4 Ιουλίου σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου για την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Απευθυνόμενος στο έθνος έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Σουνάκ είπε ότι είναι «η στιγμή για τη Βρετανία να επιλέξει το μέλλον της», καθώς ισχυρίστηκε ότι οι Τόρις θα μπορούσαν να εμπιστευτούν ότι θα ηγηθούν της χώρας σε μια περίοδο παγκόσμιας αστάθειας.

Τα λόγια του Σουνάκ αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από ανώτερους Τόρις που ανησυχούν ότι το κόμμα τους, που υπολείπεται 20 ποσοστιαίων μονάδων πίσω από το Εργατικό στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εκλογική εξάλειψη, με ορισμένους βουλευτές να σκέφτονται ακόμη και να υποβάλουν επιστολές μομφής.

Ο Κιρ Στάρμερ, από την άλλη, αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός μετά τη μεταμόρφωση των Εργατικών από την ιστορική τους εκλογική ήττα πριν από σχεδόν πέντε χρόνια.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία μπροστά από τις σημαίες των συνδικάτων, ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι οι εκλογές έδωσαν στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να επιφέρουν αλλαγές. «Εδώ είναι. Το μέλλον της χώρας στα χέρια σας», είπε.

«Στις 4 Ιουλίου έχετε την επιλογή και μαζί μπορούμε να σταματήσουμε το χάος, μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα, μπορούμε να αρχίσουμε να ανοικοδομούμε τη Βρετανία και να αλλάξουμε τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο Σουνάκ αποφάσισε τελικά να ονομάσει την ημερομηνία αφού ισχυρίστηκε ότι η οικονομία βελτιώνεται. Νωρίτερα, είπε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι η πτώση του πληθωρισμού και των καθαρών μεγεθών για τη μετανάστευση θα ενίσχυε το προεκλογικό μήνυμα των Τόρις για «υπομονή στο σχέδιο».

Ωστόσο, δύο υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου – η Esther McVey και ο Chris Heaton-Harris – φέρεται να εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ημερομηνία εν μέσω ανησυχιών ότι οι ψηφοφόροι δεν αισθάνονται ακόμη καλύτερα παρά τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές.

Ο Μάικλ Γκόουβ, εν τω μεταξύ, υποστήριξε την απόφαση του πρωθυπουργού διοχετεύοντας την SAS. «Όποιος τολμά κερδίζει», λέγεται ότι είπε στους συναδέλφους του. «Και τόλμησες, Ρίσι, και θα κερδίσεις».

Μιλώντας έξω τον αριθμό 10 της Downing Street ο Σουνάκ είπε: «Ελπίζω ότι η δουλειά μου από τότε που έγινα πρωθυπουργός δείχνει ότι έχουμε ένα σχέδιο και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τολμηρά μέτρα που είναι απαραίτητα για να ανθίσει η χώρα μας. Τώρα έχω κολλήσει σε αυτό το σχέδιο και ήμουν πάντα ειλικρινής μαζί σας για το τι χρειάζεται ακόμα και όταν αυτό είναι δύσκολο. Δεν μπορώ και δεν θα ισχυριστώ ότι τα έχουμε όλα σωστά. Καμία κυβέρνηση δεν πρέπει, αλλά είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε μαζί, τις τολμηρές ενέργειες που κάναμε. Είμαι σίγουρος για το τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Το ερώτημα τώρα είναι πώς και ποιον εμπιστεύεστε για να μετατρέψει αυτό το ίδρυμα σε ένα ασφαλές μέλλον για εσάς, την οικογένειά σας και τη χώρα μας».

Η ομιλία του Σουνάκ έδωσε μια αίσθηση του πώς σχεδιάζει να πολεμήσει τις εκλογές, εστιάζοντας στο θέμα του ποιον πρέπει να εμπιστευτεί η χώρα σε δύσκολες στιγμές και προειδοποιώντας ότι ο βρετανικός λαός δεν μπορεί να πιστέψει καμία υπόσχεση του Στάρμερ.

«Αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν τη στιγμή που ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι ήταν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», είπε. «Αυτοί οι αβέβαιοι καιροί απαιτούν ένα σαφές σχέδιο και τολμηρή δράση για να χαράξουμε μια πορεία προς ένα ασφαλές μέλλον. Πρέπει να επιλέξετε σε αυτές τις εκλογές ποιος έχει αυτό το σχέδιο».

Ο Σουνάκ παρευρέθηκε σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Λονδίνο το απόγευμα της Τετάρτης και θα πραγματοποιήσει την εκστρατεία σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Πλαισιωμένος από το μεγαλύτερο μέρος του υπουργικού συμβουλίου, ο Σουνάκ ανέβηκε σε μια μικρή σκηνή σε ένα παρασκήνιο του Κέντρου ExCel στο ανατολικό Λονδίνο μπροστά σε ένα πλήθος περίπου 100 μελών του κόμματος των Τόρις.

Ο ηγέτης των Τόρις προσπάθησε να προκαλέσει μια θέση αουτσάιντερ υποδηλώνοντας ότι οι Εργατικοί πίστευαν ήδη ότι είχαν κερδίσει. «Οι Βρετανοί θα δείξουν ότι δεν θεωρούν πολύ ευγενικά να τους θεωρούν δεδομένους», είπε ο Σουνάκ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ