Μουσική: Ακόμα και τα λυπητερά τραγούδια βοηθούν την ψυχική μας υγεία


Η μουσική εξημερώνει τα ήθη. Μια φράση αρκετά παλιά αλλά τόσο αληθινή. Τώρα μάλιστα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως ακόμα και η λυπητερή μουσική μπορεί να μας φτιάξει την διάθεση και να τονώσει την ψυχική μας υγεία.
Όποια μουσική κι αν απολαμβάνετε να ακούτε περισσότερο, είτε είναι hip-hop ή country είτε rock ή jazz, τις περισσότερες φορές θα επηρεάσει τη διάθεση και τα συναισθήματά σας, γεγονός που ισχύει ιδιαίτερα για την πιο θλιβερή μουσική.
“Διαφορετικά χαρακτηριστικά ενός τραγουδιού, όπως ο ρυθμός, η επιλογή οργάνων και η δυναμική του κομματιού μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα στους ακροατές” αναφέρει η Tara Venkatesan, ερευνήτρια στο πεδίο της γνωσιακής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Πώς η μουσική βελτιώνει την ψυχική υγεία
Ωστόσο, η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Aesthetic Education, στην οποία συμμετείχε και η Tara Venkatesan, υποδηλώνει ότι ενώ η ακρόαση λυπητερής μουσικής μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο λυπημένοι, μπορεί επίσης να τους επηρεάσει θετικά, ενισχύοντας το αίσθημα σύνδεσης.
“Είδαμε ότι η αξία της λυπητερής μουσικής έγκειται στην ικανότητά της να δημιουργεί μια αίσθηση σύνδεσης, ανεξάρτητα από το αν προκαλεί πραγματικά θλίψη στον ακροατή” αναφέρει χαρακτηριστικά η Tara Venkatesan.
«Και είναι αυτή η αίσθηση της σύνδεσης, όχι απαραίτητα η λύπη, που κάνει την ακρόαση θλιβερής μουσικής μια όμορφη εμπειρία” συμπληρώνει.
Γιατί οι άνθρωποι αγαπούν την θλιβερή μουσική;
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι άνθρωποι εκτιμούν τα πιο θλιβερά τραγούδια για τους ίδιους λόγους που μπορεί να εκτιμούν και τις πιο στενάχωρες συζητήσεις. Και τα δύο χαρίζουν μια αίσθηση γνήσιας σύνδεσης.
Για παράδειγμα, όταν ένας φίλος σας μιλά για τον αποκαρδιωτικό χωρισμό του, μπορεί να νιώθετε λυπημένοι για το πόσο συντετριμμένος και μόνος μπορεί να νιώθει, εξηγούν οι ερευνητές.
Ωστόσο, καθώς συνεχίζετε να μιλάτε, μπορεί να αισθάνεστε ότι υπάρχει κάτι σημαντικό σε αυτή την αλληλεπίδραση και ότι συνδέεστε με αυτόν τον άνθρωπο με έναν μοναδικό τρόπο.
Να ακούμε συχνότερα;
Εάν δεν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν την θλιβερή μουσική, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ακούτε συχνότερα ή περισσότερα λυπητερά τραγούδια.
Το πώς αισθάνεστε όταν ακούτε θλιβερή μουσική, περισσότερο λυπημένοι ή λιγότερο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές σας εμπειρίες, εξηγούν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται θλίψη όταν ακούει ένα συγκεκριμένο τραγούδι επειδή αυτό το τραγούδι μπορεί να συνδέεται με μια συγκεκριμένη ανάμνηση, φαινόμενο ιδιαίτερα συνηθισμένο εάν αναλογιστούμε πόσο συνδεδεμένα είναι τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις μας.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η μουσική και ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε σε αυτήν πρόκειται για μια μοναδική και καθόλα προσωπική εμπειρία.
 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ