Αρκάς: Η σημερινή «καλημέρα» με πρωταγωνιστές τη γάτα και το ποντίκι


Ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς δεν παύει να μας εκπλήσσει με τη βαθύτητα και την ευστοχία των σκίτσων του. Με το χιούμορ του, αναδεικνύει συχνά σοβαρά ζητήματα της καθημερινής ζωής. Στο σημερινό του σκίτσο αναπαριστά τους αιώνιους εχθρούς, το ποντίκι και τη γάτα, όχι ως απλά ζώα, αλλά ως συμβολική αναφορά στις πολλαπλές παγίδες της ζωής μας.

Στο εν λόγω σκίτσο του, η γάτα και το ποντίκι αντιπροσωπεύουν τους κινδύνους και τις παγίδες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Και όπως επισημαίνει ο Αρκάς, αυτές οι παγίδες δεν είναι πάντα ορατές ή προβλέψιμες. Μπορεί να κρύβονται σε περιστάσεις ή συμπεριφορές που δεν έχουμε προσέξει. Επομένως, η αντίληψη και η επίγνωση των παγίδων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία μας.

Ενώ μπορεί να είμαστε εξοικειωμένοι με ορισμένες παγίδες, όπως αυτήν που στήνουν οι παραδοσιακοί εχθροί μας, η ζωή μας είναι γεμάτη με πολλαπλές πηγές κινδύνου. Και εκείνο που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη είναι ότι οι παγίδες αυτές μπορεί να είναι παντού γύρω μας, αναμφίβολα δύσκολες να αναγνωρίσουμε ή να αντιμετωπίσουμε.

Έτσι, μέσα από τον χαρακτηριστικό του ύφος, ο Αρκάς μας υπενθυμίζει τη σημασία της προσοχής και της επιδεξιότητας στην αντιμετώπιση των παγίδων αυτών. Μόνο με τη σωστή αντίληψη και τη διαρκή επιφυλακή μπορούμε να προστατευτούμε από τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ