Ασιατική σφήκα: Μπορεί ένα μόνο έντομο να αλλάξει τον ρου της ιστορίας;


Με αφορμή ένα δημοσίευμα στη βρετανική «Express» και τη δήλωση ότι «ένα δολοφονικό είδος εισβάλλει στη Βρετανία», η πασίγνωστη εφημερίδα Guardian αναλύει το φαινόμενο της αύξησης του πληθυσμού της ασιατικής σφήκας, το οποίο έχει επηρεάσει πλέον πολλές χώρες της Ευρώπης.

Της: Έπη Τρίμη

Μπορεί ένα μόνο έντομο να αλλάξει τον ρου της ιστορίας; Η απάντηση φαίνεται να είναι προφανής με την άφιξη της ασιατικής σφήκας Vespa velutina στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ένας μικρός αριθμός αυτών των σφηκών, φτάνοντας στο λιμάνι του Μπορντό το 2004, άνοιξε τον δρόμο για μια εξάπλωση που άλλαξε το πολιτιστικό και οικολογικό τοπίο της ηπείρου.

Ο Guardian διερωτάται, μήπως οι τρομακτικές ιστορίες που κυκλοφορούν στα βρετανικά ΜΜΕ είναι αληθείς. «Πόσο καταστροφική είναι αυτή η πρόσφατη ευρωπαϊκή άφιξη; Και θα γίνει μόνιμος κάτοικος στη Βρετανία αυτό το καλοκαίρι; Είναι δολοφονικό είδος ή απλά παρεξηγημένο;»

Η ασιατική σφήκα, με το διακριτικό της πορτοκαλί πρόσωπο και τα κίτρινα πόδια, έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό ουρανό, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις της εισβολής ενός είδους σε ένα νέο οικοσύστημα. Από το Μπορντό μέχρι τη Γαλλία και από την Ισπανία ως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι φωλιές της ασιατικής σφήκας έχουν εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά.

Το πρώτο ερώτημα είναι «γιατί αυξάνονται;». Η απάντηση, σύμφωνα με τον Guardian, είναι απλή: Υπάρχει ένας αυξανόμενος πληθυσμός κατά μήκος των ακτών της Γαλλίας και του Βελγίου. Οι ασιατικές σφήκες στοιβάζονται σε φορτηγά αλλά και ορισμένα αυτοκίνητα παραθεριστών και φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι, με ευνοϊκούς ανέμους, μία σφήκα θα μπορούσε να διασχίσει μόνη της τη Μάγχη.

Δείτε τι γίνεται αν σας τσιμπήσει μία “Vespa mandarinia”, αλλά μην το δοκιμάσετε:


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ