Παρακολουθήστε live: Χιλιάδες φιλοεπαναστάτες Ιρανοί αποχαιρετούν τον Εμπραχίμ Ραΐσι


Ο πρόεδρος Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντολαχιάν και ακόμα έξι αξιωματούχοι σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου την περασμένη Κυριακή

Χιλιάδες φιλοεπαναστάτες Ιρανοί βρίσκονται στους δρόμους, για να αποχαιρετήσουν τον προέδρο Ραΐσι, που σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου την περασμένη Κυριακή.

Ο 63χρονος Ραΐσι, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν και ακόμα έξι αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν σε μία ορεινή περιοχή του Ιράν, εν μέσω ομίχλης.

Με πλακάτ και σημαίες χιλιάδες Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για να αποχαιρετήσουν τον Ραΐσι, ενώ ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιοταλάχ Αλί Χαμενεί, ο οποίος κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος για τους νεκρούς ηγήθηκε των προσευχών στην Τεχεράνη την Τετάρτη στην δεύτερη ημέρα των νεκρώσιμων τελετών.

Ο Ραΐσι κηδεύεται στον ιερό ναό του Ιμάμ Ρεζά, ένα μαυσωλείο στο Μασχάντ, την πόλη όπου γεννήθηκε, ενώ θα γίνει ο πρώτος κορυφαίος πολιτικός στη χώρα που θα ταφεί στο ιερό. Ο Αμπντολαχιάν θα ταφεί στο ιερό του Sah Abdol-Azim στην πόλη Shahr-e Rey.

Αξιωματούχοι του Ιράν και ξένων χωρών απέτισαν φόρο τιμής στον εκλιπόντα διπλωμάτη σε μία τελετή στην Τεχεράνη πριν την ταφή.

Ο θάνατος του Ραΐσι έρχεται σε μία περίοδο επιδείνωσης των εντάσεων μεταξύ της θρησκευτικής ηγεσίας και της ευρύτερης κοινωνίας, που εντείνονται λόγω αυστηρότερων πολιτικών και κοινωνικών ελέγχων.

Ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Μοχμπέρ ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος τη Δευτέρα, ενώ ο Αλί Μπαγκερί Κανι διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών μέχρι τις εκλογές στις 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera το ιρανικό κατεστημένο θέλει «παράλληλες ζωές», αφού ενώ οι Ιρανοί θρηνούν για τον Ραΐσι, την ίδια ώρα η χώρα προετοιμάζεται για εκλογές, που δεν αναμένονταν πριν την επόμενη χρονιά.

Οι Ιρανοί δεν θέλουν να κυριαρχεί το αίσθημα της αβεβαιότητας, με την απουσιά ηγεσίας, γιαυτό ανακοινώνουν εκλογές τόσο σύντομα, ενώ όπως αναφέρει το δίκτυο ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ονόματα υποψηφίων.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ραΐσι, που εξελέγη το 2021, η χώρα έγινε μάρτυρας μαζικών διαδηλώσεων, εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και άνευ προηγούμενου ένοπλων συμπλοκών με το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Ραΐσι αναμενόταν να διαδεχθεί τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ