Τρίτεκνες οικογένειες: Πώς ο ισοσκελισμός επιδομάτων με τους πολύτεκνους θα βοηθήσει στο δημογραφικό


Πλέον οι τρίτεκνες οικογένειες θα έχουν μια σειρά επιδομάτων που δικαιούνται και οι πολύτεκνοι σε μια προσπάθεια μείωσης του δημογραφικού προβλήματος – Η οικονομική αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλάει στο Newsbomb.gr για τα μέτρα στήριξης που θα έχουν πλέον οι τρίτεκνες οικογένειες αλλά και πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να εμπνευστεί από τα μέτρα στήριξης της Ουγγαρίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εντός των επόμενων ημερών νέων μέτρων για τις ελληνικές οικογένειες και ένα εξ αυτών αναμένεται να είναι το μέτρο που θα ισοσκελίζει τις τρίτεκνες οικογένειες με τις πολύτεκνες.

Ο οικονομική αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μίλησε αναλυτικά στο Newsbomb.gr για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τους τρίτεκνους, ποια θα είναι τα οφέλη αλλά και πώς το παράδειγμα της Ουγγαρίας θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για την στήριξη των οικογενειών με παιδιά.

«Αυτό που ανακοινώνεται είναι ότι οι τρίτεκνοι θα είναι δικαιούχοι σειράς παροχών και 21 επιδομάτων, που έχουν ήδη οι πολύτεκνες, όπως είναι το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, η αυξημένη μοριοδότηση στις Πανελλαδικές, τα μειωμένα εισιτήρια στα ΜΜΜ και άλλα»

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η Δάφνη Γρηγοριάδη, υπολογίζεται ότι το μέτρο αυτό θα αφορά 200.000 τρίτεκνες οικογένειες και πώς είναι σε σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στην καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος αλλά και του ασφαλιστικού, αφού η αύξηση των γεννήσεων το κάνει πιο βιώσιμο σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Από εκεί και πέρα θα μπορούσαν να ληφθούν και άλλα μέτρα γιατί αυτό που χρειάζεται μια οικογένεια από τρία παιδιά και πάνω είναι η αμεσότητα.

Πώς το παράδειγμα της Ουγγαρίας θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για το δημογραφικό στην Ελλάδα;

Τα μέτρα που θα ήταν καλό να ληφθούν θα στοχεύουν στην στήριξη των οικογενειών όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και την στέγαση.

«Θα μπορούσαν να δανειστούν παραδείγματα από άλλες χώρες. Για παράδειγμα η Ουγγαρία ξεκίνησε το 2024 να δίνει επιδοτούμενα δάνεια ανάλογα τον αριθμό των παιδιών με χαμηλό επιτόκιο, περίπου ύψους 3% και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορά κατοικίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η οικονομική αναλύτρια, ως παράδειγμα.

Το 2019 μάλιστα υπήρξε πρόγραμμα στην Ουγγαρία που έδιναν δάνειο 30.000 ευρώ σε κάθε γυναίκα κάτω των 40 ετών και ανάλογα με το πόσα παιδιά έκανε επέστρεφε το ποσό. Δηλαδή αν είχες δεύτερο παιδί επέστρεφε μόνο τα 2/3 ενώ αν έκανε τρία παιδιά το χρέος διαγραφόταν.

Μέτρα για όλες τις οικογένειες για να ενισχυθεί το δημογραφικό

Η οικογένεια στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη αφού και 1000 ευρώ δεν είναι αρκετά για να συντηρήσουν το σπίτι τους υγειονομικά και λειτουργικά εάν έχουν από τρία παιδιά και πάνω.

«Αυτό που χρειάζεται μια οικογένεια είναι ρευστότητα και βοήθεια σε στέγαση γιατί έχουν αυξηθεί οι αντικειμενικές αξίες, δηλαδή τα ενοίκια ή η αγορά σπιτιού. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία σε συνάρτηση με την αύξηση πληθωρισμού και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ έχουν αυξηθεί τα λειτουργικά κόστη και ειδικά σε οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω», σημειώνει η Δάφνη Γρηγοριάδη.

«Κάτι που θα μπορούσε να γίνει όχι μόνο για τους πολύτεκνους, είναι ο επαναπροσδιορισμός του ύψους κριτηρίων που θέτονται για χορήγηση των επιδομάτων. Θα πρέπει να αυξηθούν τα όρια και να γίνει επαναπροσδιορισμός, ποιοι είναι ευάλωτοι. Πλέον ευάλωτοι είναι όχι μόνο όσοι παίρνουν μισθό καθαρό 500 με 600 ευρώ αλλά και όσοι παίρνουν 1000 ευρώ και έχουν τρία παιδιά. Πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός των ευάλωτων ομάδων και της μεσαίας τάξης με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια», πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι «πολλοί περισσότεροι πλήττονται σήμερα. Λελογισμένα όταν μιλάμε για έκτακτες στηρίξεις δεν μπορούμε να έχουμε οριζόντια εφαρμογή και υπάρχει κίνδυνος με τα πολλά επιδόματα να αυξηθεί ο πληθωρισμός. Έχει δοθεί οδηγία για μείωση των έκτακτων παροχών στήριξης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα κράτη μέλη και να δίνονται μόνο σε όσους έχουν ανάγκη για να μην αυξηθεί ο πληθωρισμός.»

Ωστόσο από την άλλη πρέπει να βοηθηθούν και οι μεσαίας τάξης οικογένειες. «Καλά τα επιδόματα δεν το συζητάμε αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα και χρειάζονται μόνιμες λύσεις», εξήγησε στο τέλος η οικονομική αναλύτρια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ