Οι «ακριβές» υποσχέσεις του «κιμπάρη» Κασσελάκη – Όλο το βάρος στη «μάχη» της ακρίβειας


Ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτηρίζεται από πολιτικούς «εχθρούς» και «φίλους» ως «κιμπάρης» στις υποσχέσεις του προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών ομάδων που συναντάει

Την ένταση στη σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες κάλπες των ευρωεκλογών, ανεβάζουν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη, με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «λεφτόδεντρα».

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη για «ακατάσχετη παροχολογία». Τα όσα δηλώνει, προκαλούν έντονο προβληματισμό και σε πρόσωπα που υπηρέτησαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή σε όσους βοήθησαν να βγει η χώρα από τα μνημόνια και οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Ακριβές υποσχέσεις

Σε γενικές γραμμές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτικούς «εχθρούς» και «φίλους» ως «κιμπάρης» στις υποσχέσεις του προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών ομάδων που συναντάει. Είτε δηλώνει ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους είτε χαρακτηρίζει δίκαια τα αιτήματα τους.

«Έχω δεσμευτεί για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπάλληλους, εάν μας τιμήσει ο λαός στις βουλευτικές θα είναι κάτι που θα κάνω την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης μας», είπε τη Τετάρτη στον σύλλογο εργαζομένων της ΔΥΠΑ (παλιός ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, η κρατική δαπάνη για μισθούς και συντάξεις (αν προσμετρηθεί η επιστροφή και των δώρων στους συνταξιούχους) αγγίζει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση, η επαναφορά των δώρων στο δημόσιο σημαίνει δημοσιονομική επιβάρυνση ύψους 6.6 δισ. ευρώ (τα οποία πέφτουν στα 2.8 δισ., χωρίς τις συντάξεις).

Παράλληλα, έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη διπλασιασμού των δαπανών στην Υγεία, κάτι που θα κοστίσει άλλα 11, σχεδόν, δισεκατομμύρια. Επίσης, το νέο φορολογικό σύστημα που προτείνει, περιέχει τεράστιες μειώσεις φόρων, ακόμα και σε εισοδήματα μέχρι 200.000 – που προφανώς δεν αλαφρύνουν ούτε τα λαϊκά, αλλά ούτε και τα μεσαία στρώματα.

Μειώσεις και για την ακρίβεια

Σήμερα, στη Βουλή, θα διεξαχθεί μια πολύ σημαντική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, παρουσία, του Κυριάκου Μητσοτάκη – αλλά και του Στέφανου Κασσελάκη, που παρότι δεν είναι κοινοβουλευτικό πρόσωπο, δεν θέλει να μείνει εκτός «κάδρου»
Στις αρχές Μαΐου, η Κουμουνδούρου είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την καταπολέμηση της. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται:

  • Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο συντελεστή Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Ο μηδενισμός ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα (τρόφιμα κατά βάση)
  • Μείωση του ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (21% στον υψηλό συντελεστή, στον μειωμένο και υπερμειωμένο 11% και 5% αντίστοιχα)
  • Μειώσεις στο αγροτικό πετρέλαιο, ρεύμα και παραγωγή.

Αυτή η πρόταση, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοστίζει 3.2 δισ. ευρώ και τα χρήματα θα βρεθούν από την έκτακτη εισφορά για τα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων και των τραπεζών, το 2023, ύψους 90%.

Μάλιστα, ισχυρίζονται πως ότι άλλο λέγεται από κυβερνητικούς κύκλους είναι προπαγάνδα του Μαξίμου, αφενός στο να απαξιώσει ως «ανεφάρμοστα» τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να τα υπερκοστολογήσει αυθαίρετα με «καπέλο» ένα δισ.

Αυτό σημείωσε ο Νίκος Παππάς, αναφέροντας πως η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θεωρεί εφαρμόσιμες τις προτάσεις του για την ακρίβεια, ενώ δίνει και ηχηρό χαστούκι στη ΝΔ για την υπεροκοστολόγηση.

Επιστροφή στα «λεφτόδεντρα»

Όπως είναι λογικό, η κυβέρνηση μιλάει για «παραχολογία» και κατηγορεί την Κουμουνδούρου για επιστροφή στα «λεφτόδεντρα». Μάλιστα, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λένε το εξής: Αν για δεχθούμε ότι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που αναφέρονται παραπάνω, αυτές είναι για μία μόνο χρονιά, ενώ τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, μόνιμα.
Για τα υπόλοιπα 20 δις, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης ισχυρίζεται ότι δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα «πού θα βρεις τα χρήματα;».

Όπως είπε στο Action24, αυτό το ερώτημα έχει λογική «όταν λες πως η χώρα πρέπει να χτίσει ένα μαξιλάρι από τα 0 στα 37 δισ. Εκεί πρέπει να βρεις τα χρήματα (…) Τώρα έχουμε αυτό το μαξιλάρι 37 δισ. σταθερό τα τελευταία χρόνια. Έχουμε από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη. Έχουμε ανάπτυξη, σωστά; Έχουμε λοιπόν αυτή την οικονομική δραστηριότητα. Πού πάνε τα χρήματα λοιπόν; Ο κόσμος δεν πρέπει να ρωτάει “πού θα τα βρεις”, να ρωτάει πού πάνε».

Πρόκειται, βέβαια, για μια απάντηση που δεν είναι ιδιαιτέρως ξεκάθαρη. Ορισμένοι, μιλούν ανοιχτά για μια -όχι και τόσο καλή- απόπειρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να «ντριμπλάρει» όσους του ασκούν κριτική.

Ειδικά όταν δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η «κούρσα» των εξοπλισμών που ξεκίνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να τηρούνται στο έπακρο οι ΝΑΤΟϊκές υποχρεώσεις – που ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ