Πρόσκληση Νετανιάχου στο Κογκρέσο: Ένδειξη Υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Μεσούσης Πιέσεων

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a meeting with U.S. President Joe Biden to discuss the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Tel Aviv, Israel, Wednesday, Oct. 18, 2023. Miriam Alster/Pool via REUTERS

Η πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών αντανακλά τη σθεναρή υποστήριξη που επιδεικνύουν οι Ρεπουμπλικάνοι προς το Ισραήλ, ιδίως σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει πιέσεις και κριτική από διεθνή φορά και από τον αμερικανικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσκλήθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, να απευθύνει “σύντομα” ομιλία στο Κογκρέσο, με την εκδήλωση να χαρακτηρίζεται ως έκφραση “σθεναρής υποστήριξης” προς το Ισραήλ, ειδικά κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρόσκληση αυτή έρχεται ύστερα από δύο σημαντικές εξελίξεις που έθεσαν το Ισραήλ υπό πίεση στο διεθνές προσκήνιο. Αρχικά, η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος από τρεις ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησε νέα δυναμική στη διεθνή κοινότητα. Επιπλέον, η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Νετανιάχου και άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους για πιθανά εγκλήματα πολέμου προκάλεσε αντιδράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσκληση από τον Κογκρέσο μπορεί να αντιληφθεί ως μια ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τη μεριά της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, ειδικά από τη στιγμή που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκφράζει αντίθεση στη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη καμιά ημερομηνία για το ενδεχόμενο ταξίδι του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, που άλλωστε μένει να αποδεχθεί την πρόσκληση.

Τον Μάρτιο, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, προκάλεσε σάλο όταν είπε, απευθυνόμενος στο ημικύκλιο, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον κ. Νετανιάχου «δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου», την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, και κάλεσε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ