Κιβωτός του Κόσμου: Σκληρές συνθήκες διαβίωσης και περιστατικά βίας στις δομές


Η μάρτυρας εργάζεται 6 χρόνια στην οργάνωση κι έχει απασχοληθεί στο στο Διμήνι και στον Άνω Βόλο

Σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης και κάποια περιστατικά βίας στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο αναφέρθηκε εργαζόμενη στην οργάνωση, εξηγώντας όμως πως της τα διηγήθηκαν κάποια από τα παιδιά που τα βίωσαν και δεν τα είδε η ίδια.

Η μάρτυρας εργάζεται 6 χρόνια στην οργάνωση κι έχει απασχοληθεί στο στο Διμήνι και στον Άνω Βόλο. «Δεν έχω δει σωματική βία, έχω ακούσει από παιδί όμως ότι το έχουν χτυπήσει. Το πρώτο ήταν με τον Κ.Κ. Είχε γίνει μία κλοπή στο Διμήνι, τον είχα φέρει στον Άνω Βόλο. Μου είπε πως τον χτυπήσανε. Εγώ βρισκόμουν στην κουζίνα. Ανέβηκε να πάρει δεκατιανό. Μου είπε το μάθατε ότι με χτύπησαν με σανίδες και πέτρες. Μου είπε ότι τον χτύπησαν ο Σ. και ο Α. Είχε κάποια σημάδια όταν τον είδα εγώ, μελανιές.

Όπως ανέφερε, το περιστατικό συζητήθηκε μεταξύ του προσωπικού αφού το παιδί το είχε αναφέρει σε παιδαγωγούς και στην διευθύντρια της δομής. «Δεν γνωρίζω να υπήρξε ιατρική φροντίδα. Μου έκανε εντύπωση ότι είχε το παιδί μία νευρικότητα και ένταση. Αυτό το παιδί δεν ήταν έτσι. Μου είπε ότι του έλεγαν να τους πει που έχει βάλει τα λεφτά» κατέθεσε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Ποια αντιμετώπιση περιστατικού από τη διοίκηση;
Μάρτυρας: Το παιδί ήταν σε δωμάτιο απομονωμένο, μόνο του… Δε ξέρω τι είχε γίνει. Ήταν σε ένα σπιτάκι σε άλλο σημείο από τα υπόλοιπα άλλα παιδιά, του πήγαινα φαγητό. Υπήρχε εντολή να μην έρχεται σε επαφή με αλλά παιδιά.

Αναφερόμενη στο δεύτερο περιστατικό, η μάρτυρας περιέγραψε ότι κάποια μέρα ο εργαζόμενος Μ. της πήγε ένα και της ζήτησε να είναι συνεχώς μαζί του. «Μου είπε και στην τουαλέτα να πάει, θα πας μαζί του. Ήταν ένα παιδί ζωηρό. Ήρθε το παιδί κάθισε και το είδα τρομοκρατημένο και δεν ένιωθε καλά. Μου είπε δεν είμαι καλά θα λιποθυμήσω. Πήγε στην τουαλέτα και πήρα τον Μ.. και του είπα να έρθει να τον πάρει. Την επόμενη ήρθε το παιδί και μου είπε μας χτυπήσανε στο οινοποιείο γιατί κανονίζαμε να κάνουμε μία κλοπή. Μου είπε ότι ήταν ο Π… και ο Μ…καθόταν πιο πίσω. Μου είπε για σφαλιάρα. Ότι τους φώναζαν έναν έναν».

Η ίδια ανέφερε ότι στην Κιβωτό επέβαλλαν μέχρι ένα σημείο φυσιολογικές εργασίες στα παιδιά, αλλά υπήρχαν άλλες εργασίες ιδιαίτερα σκληρές, όπως «όταν το μεσημέρι τελείωναν το σχολείο και πηγαίναν ντάλα ήλιο στα χωράφια δεν μου άρεσε.»

Υπ.Κατ: Εάν στο παιδί συνέβαινε κάτι ποιος θα το άκουγε;
Μάρτυρας: Κανένας.
Υπεράσπιση: Επιμένετε ότι ήταν κλειδωμένος;
Μάρτυρας: Ναι εγώ κλείδωνα και ξεκλείδωνα την πόρτα. Του πήγαινα το φαγητό.
Υπεράσπιση: Το θέμα είναι γιατί κλειδώνεις κάποιον εάν μπορεί να βγει από το παράθυρο;
Μάρτυρας: Αυτό το αναρωτιόμαστε όλοι.
Στην αρχή ήταν κλειδωμένος. Όταν ήρθε ο επιστάτης τον βοηθούσε στις δουλειές για κάποιες ώρες. Εγώ πήγαινα ξεκλείδωνα, άφηνα το φαγητό, μου είχαν πει ότι τις ώρες που δεν είναι τα υπόλοιπα παιδιά στο σπίτι μπορούσε να ερχόταν στην κουζίνα.
Υπεράσπιση: Πως ερχόταν;
Μάρτυρας: Πηδούσε από παράθυρο.

«Μου είχε πει ένα παιδί πως τους χτύπησαν»

Ακολούθησε η κατάθεση δεύτερης εργαζόμενης από την δομή της Κιβωτού στο Βόλο. Η μάρτυρας υποστήριξε πως είχε διαπιστώσει πως δύο παιδιά εργάζονταν στη δομή του Άνω Βόλου.

«Τα παιδιά μου είχαν πει ότι είναι εργαζόμενοι. Τους βρήκα να εργάζονται και να κάνουν εργασίες στο σπίτι του Άνω Βόλου. Είχαν οριστεί υπεύθυνοι. Ο ένας είχε σπάσει το πόδι του. Τον πήγα εγώ στο γιατρό και χρειαζόταν καιρό να αναρρώσει πόδι του. Εγώ δεν είχα δει σύμβαση εργασίας. Ήταν δύο παιδιά, που τους παρείχε η Κιβωτός, σπίτι, φαγητό και έπρεπε αυτά τα παιδιά να κάνουν κάτι» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «ένα παιδί μου είχε αναφέρει ότι τον χτύπησαν για το θέμα της κλοπής αλλά δεν πήγε στο νοσοκομείο».

Η τρίτη μάρτυρας και το κλουβί

Για ένα περιστατικό βίας που της διηγήθηκαν έκανε λόγο και μια παιδαγωγός που εργαζόταν στη δομή του Βόλου. «Έχω ακούσει για ένα περιστατικό βίας, Αύγουστο 2022. Είχε γίνει αρχές Αυγούστου, επιστρέφοντας από την άδεια στις 8 Αυγούστου, ήρθε ένα παιδί και μου είπε ότι στις 3 Αυγούστου αυτόν και άλλα τέσσερα παιδιά τους είχαν χτυπήσει. Μας πλησίασε εμένα και άλλους παιδαγωγούς και με ρώτησε εάν είχα ενημερωθεί για γεγονός. Μου είπε ότι τον πλησίασε ο Σ. τον κάλεσε στο οινοποιείο. Μου είπε ότι του είχε δώσει σφαλιάρες. Μου είπε ότι μετά το περιστατικό αισθανόταν αδιάθετος και είχε τάση για λιποθυμία».

Πρόεδρος: Πως αντιδράσατε;
Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή σάστισα, μετά πήγαμε στη διεύθυνση και τις επόμενες ημέρες συντάξαμε μία επιστολή και την στείλαμε στην Αθήνα για να διερευνήσουν τι είχε γίνει.
Πρόεδρος: Ποια ήταν η αντίδραση της διοίκησης;
Μάρτυρας: Δεν λάβαμε κάποια επίσημη απάντηση. Έγιναν συνάντηση, μας ενημέρωσαν ότι όλα αυτά είναι λόγια των παιδιών και δεν έχει γίνει κάτι. Εκείνη τη στιγμή που το άκουσα το πίστεψα. Εκείνη τη στιγμή που μας είπαν πως δεν έγινε κάτι το δεχθήκαμε διότι δεν είχαμε άλλα στοιχεία.

Αναφερόμενη σε άλλο περιστατικό ξυλοδαρμού, η μάρτυρας περιέγραψε πως είδε τον φιλοξενούμενο Κ. με μαυρισμένο μάγουλο. «Εκείνη τη στιγμή του δώσαμε πάγο και ένα ντεπόν. Ενημέρωσα υπεύθυνη, πήγε και συζήτησε μαζί του. Μετά από λίγες ημέρες μας ενημέρωσαν πως το περιστατικό δεν είχε γίνει και είχε χτυπηθεί μόνος του. Έπεφτε πάνω στο τζάκι καθώς είχε έκρηξη θυμού» είπε η μάρτυρας συμπληρώνοντας πως στη συνάντηση συμμετείχε και ο πατέρας Αντώνιος.

Κατά τους συνηγόρους του πατέρα Αντώνιου, η τελευταία μάρτυρας που κατέθεσε σήμερα στη δίκη, απολύθηκε από τη δομή του Βόλου, με την αιτιολογία ότι έβαλε για δευτερόλεπτα τρόφιμο της δομής στο σιδερένιο κλουβί ως τιμωρία. Μάλιστα, ανεγνωσαν στο δικαστήριο το εν λόγω χαρτί απόλυσης. Ωστόσο, η μάρτυρας αντέτεινε ότι δεν της έχει γνωστοποιηθεί το χαρτί της απόλυσης της και αρνήθηκε το περιστατικό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ