Τι σημαίνει η λέξη «πλαγγόνα»


Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται

Εκατοντάδες είναι οι λέξεις της ελληνικής γλώσσας που χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια, κυρίως διότι πλήθος κόσμου δεν γνωρίζει τη σημασία τους ή πώς να τις εντάξει σε προφορικό ή γραπτό λόγο. Μία απ’ αυτές τις λέξεις είναι η πλαγγόνα.

Τι σημαίνει η λέξη πλαγγόνα

Η πλαγγόνα ήταν ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των κοριτσιών στην αρχαία Ελλάδα και πρόδρομος της σύγχρονης κούκλας.

Οι πλαγγόνες κατασκευάζονταν από ξύλο, ελεφαντόδοντο, και κυρίως από πηλό. Ευρήματα έχουμε από τον 7ο αιώνα π.Χ. στις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Προέρχονται από τα θρησκευτικά ειδώλια, καθότι ανευρέθησαν σε ιερά, αλλά με το πέρασμα των χιλιετιών εξελίχθηκαν σε κοριτσίστικο παιχνίδι. Απεικονίζουν μια γυναικεία μορφή με περίπλοκα χτενίσματα στα μαλλιά. Τα χέρια και τα πόδια τους ήταν κινούμενα και ενώνονταν με μια κλωστή με το κυρίως σώμα. Εκτός από παιχνίδι, οι πλαγγόνες είχαν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, σαν μια εισαγωγή του κοριτσιού στο ρόλο και τις υποχρεώσεις του ως γυναίκα στην αρχαία κοινωνία. Οι πλαγγόνες γίνονταν προσφορά στη θεά Αρτέμιδα την παραμονή του γάμου του κοριτσιού.

Αποτελούν έναν σπάνιο τύπο ευρημάτων που φωτίζουν τον κόσμο των παιδιών και του παιχνιδιού στην αρχαιότητα. Βρίσκονται συχνά σε παιδικούς τάφους, ενώ απεικονίσεις με παιδιά που κρατούν παρόμοιες κούκλες διακοσμούν επιτάφιες στήλες κυρίως από την Αττική.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ