Η «επιστροφή» Τσίπρα και η απάντηση στο ποιος μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη


Στο δρόμο για τις ευρωεκλογές διενεργούνται και έρευνες της κοινής γνώμης για το μέλλον της κεντροαριστεράς από τις οποίες εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα – Μπορεί ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις της επομένης μέρας; Ποιος μπορεί να… απειλήσει τον Μητσοτάκη;

Το σενάριο της ολικής επαναφοράς του Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς έχει πέσει στο τραπέζι, έστω κι αν ο ίδιος δεν έχει εκφράσει δημόσια κάτι τέτοιο. Είναι όμως κάτι που προκρίνουν οι ψηφοφόροι του προοδευτικού χώρου, και φάνηκε σε έρευνα της GPO, για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς, το νήμα κόβει πρώτος ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συγκεντρώνει 16% και έπεται με μικρή διαφορά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλακης με ποσοστό 13,4%.

Βεβαίως τα ποσοστά είναι μικρά για όλους αν σκεφτεί κανείς το μεγάλο κενό ηγεσίας που υπάρχει στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Ποσοστά του 16% ή του 13% δεν δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο σημαντικό ρεύμα για ραγδαίες εξελίξεις στον συγκεκριμένο χώρο. Η εκλογική δεξαμενή της κεντροαριστεράς είναι μάλλον μουδιασμένη και επιφυλακτική. Κοιτώντας προσεκτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης διακρίνεται ότι τρίτος στη σειρά έρχεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό 10,5% και ακολουθούν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας με 5,4% ως ο μόνος αυτοδιοικητικός ανάμεσα στους επικρατέστερους, ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης με 5% και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,6%.

Παρόλα αυτά, στην ίδια έρευνα, το 52,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κανείς τους δεν μπορεί να κερδίσει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 45% απάντησε «δεν ξέρω», ως προς την αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει γύρω από το όνομά του μια ισχυρή παράσταση νίκης που είναι δύσκολο να ανατραπεί από το σημερινό πολιτικό προσωπικό της αντιπολίτευσης. Το βασικό συμπέρασμα δηλαδή είναι ότι οι πολίτες δεν ξέρουν αν κάποιο από τα υπάρχοντα πρόσωπα μπορεί να ηγηθεί της κεντροαριστεράς. Το μισό εκλογικό σώμα έχει αμφιβολίες για τους συγκεκριμένους και σίγουρα δεν πιστεύει ότι κάποιος από τους προαναφερθέντες μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όλα τα πρόσωπα που προκρίνονται από την προοδευτική βάση για επικεφαλής της Κεντροαριστεράς δεν έχουν διείσδυση στον άλλο χώρο, παρά μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων τους, όπως επισημαίνεται στην έρευνα της GPO. Πρακτικά δηλαδή δεν μπορούν να πάρουν από άλλες δεξαμενές. Για παράδειγμα ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο κ. Ανδρουλάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ… Επιπλέον, ένα ακόμα παράδοξο είναι ότι στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές;», πρώτος έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό 56%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 31,4% και έπεται ο «κανένας», με ποσοστό 8,5%.

Ενώ δηλαδή ο κ. Τσίπρας προκρίνεται με καλύτερα ποσοστά για ηγέτης της κεντροαριστεράς, ο Κασελλάκης προηγείται συντριπτικά του Τσίπρα στο σενάριο νίκης επί του Μητσοτάκη. Βεβαίως δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο κ.Κασσελάκης δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα σε κάποια κάλπη, οπότε τα δεδομένα αυτά μπορεί να αλλάξουν μετά τις ευρωεκλογές.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα στην κεντροαριστερά είναι ακόμα θολά όχι μόνο για τους επίδοξους ηγέτες, αλλά και για το εκλογικό σώμα που δείχνει να είναι κινούμενη άμμος και να μην έχει κατασταλάξει ακόμα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ