Κλιματική αλλαγή: Αυξήθηκαν οι θάνατοι στους άνω των 65 που οφείλονται σε αυτή


Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένας κίνδυνος που πλησιάζει. Είναι ήδη εδώ και την βιώνουμε καθημερινά. Και δεν είναι θέμα καιρικών φαινομένων. Όπως είναι λογικό επηρεάζει και την υγεία μας.
‘Εκθεση του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ προς την Ευρωπαϊκή Διαβητολογική Εταιρεία που δημοσιεύθηκε πέρσι στο επιστημονικό περιοδικό, «Diabetologia» δείχνει πως έχουν αυξηθεί κατά 80%  οι θάνατοι στους άνω των 65, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας.
Ειδικοί μάλοστα λένε πως αυτά τα νούμερα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, επειδή αυξάνεται και η συχνότητα της επέλασης του καύσωνα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο «Lancet», η Ελλάδα σύμφωνα ανήκει στις χώρες υψηλού κινδύνου.
Κλιματική αλλαγή και διαβήτης
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο καθηγητής επικαλούμενος μελέτη του υπουργείου Υγείας της Πολιτείας της Nέας Yόρκης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό «Science of the Total Enviroment», ανέφερε ότι οι διαβητικοί, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση στις εισαγωγές κατά 4,5% και ειδικότερα το μήνα Μάιο, που επί της ουσίας είναι ο πρώτος ζεστός μήνας του έτους. Η μελέτη μάλιστα, αφορούσε δείγμα 137.794 εισαγωγών σε όλα τα νοσοκομεία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης την περίοδο 2013-2020. Ειδικότερα, οι διαβητικοί που παρουσιάζουν νευροπάθεια με έλκη, έχουν συχνά υπογλυκαιμικά επεισόδια λόγω ασταθούς διαβήτη, νοσήματα που σχετίζονται με την αθηρωμάτωση, όπως είναι η υπέρταση, ή έχουν υποστεί ένα έμφραγμα, κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.
Κάθε βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας αυξάνει σε δεκάδες χιλιάδες τα περιστατικά του διαβήτη τύπου 2 και κύησης
Όλες οι ανασκοπήσεις συμπεραίνουν ότι κάθε ένας βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας, αυξάνει σε δεκάδες χιλιάδες τα περιστατικά του διαβήτη τύπου 2 όπως και του διαβήτη της κύησης, επειδή αυξάνεται το φαινόμενο της ινσουλινοαντίστασης. Η αφυδάτωση που παθαίνουμε το καλοκαίρι, μαζί με την αδυναμία της θερμορύθμισης και την πιθανότητα λήψης φαρμάκων, τα οποία επιτείνουν την αφυδάτωση, όπως είναι τα διουρητικά, οδηγούν πιο εύκολα στη δυσλειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυτές οι επιπλοκές.
Οι υψηλές θερμοκρασίες λοιπόν αυξάνουν το ποσοστό των διαβητικών, αλλά επιδεινώνουν και την καλή εικόνα τους. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως όλα αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν σε μέτρα, ειδικά σε ότι αφορά στην χρήση των πετρελαιοειδών ως ενεργειακό καύσιμο.
Όλα αυτά αναφέρονται σε μία μελέτη του «Νew England Journal of Medicine», η οποία δημοσιεύτηκε το Μάρτιο «και ουσιαστικά έρχεται να προσθέσει και άλλες αιτίες κινδύνου από τη χρησιμοποίηση του πετρελαίου ως καύσιμο, αλλά και τη βιομηχανοποιημένη ζωή μας, γιατί πολλά από αυτά τα μικρά σωματίδια βγαίνουν από τα πλαστικά, τα εντομοκτόνα, τα καλλυντικά και από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα ανθυγιεινά στοιχεία, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ