Υπουργείο Μετανάστευσης: «Δεν είχε χορηγηθεί άσυλο στον Τούρκο εμπρηστή του Αιγάλεω»


Τη σύλληψη του Τούρκου ανακοίνωσε, νωρίτερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Πηγές από το υπουργείο Μεταναστεύσεις αναφέρουν πληροφορίες για τον Τούρκο πολίτη, ο οποίος συνελήφθη σήμερα, 25/5, για τον εμπρησμό στο όρος Αιγάλεω.

Όπως αναφέρουν, ο A.Μ. δεν έχει λάβει άσυλο στη χώρα μας. Είναι αιτών ασύλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ίδιος υπέβαλλε στις 4/4/2024 αίτημα ασύλου, αμέσως μετά την παράνομη είσοδο του στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και τη σύλληψη του εκεί. Διευκρινίζεται ότι δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου έχει, βάσει του διεθνούς δικαίου και των Συμβάσεων που έχει κυρώσει η χώρα μας, κάθε Πολίτης τρίτης Χώρας (ΠτΧ). Κατά την καταγραφή του, ο παραπάνω δακτυλοσκοπήθηκε και ταυτοποιήθηκε, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης-Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΥΤ/ΚΕΔ) Φυλακίου-Ορεστιάδος.

Στη συνέχεια, έλαβε το δελτίο αιτούντος ασύλου, το οποίο επέχει θέσει ταυτότητας των ΠτΧ για όσο εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματος τους. Αποχωρώντας από το ΚΥΤ/ΚΕΔ Φυλακίου-Ορεστιάδος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δήλωσε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας στην Αθήνα και έλαβε ραντεβού για συνέντευξη από το Γραφείο Ασύλου Αττικής για την εξέταση του αιτήματος του για τις 18/6.

Σημειώνεται ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων αιτούντων άσυλο δηλώνουν οπαδοί του Γκιουλέν, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες χορήγησης διεθνούς προστασίας.

Παρομοίως, συχνά δηλώνουν ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υψηλού μορφωτικού προφίλ, κτλ. Όλοι αυτοί, όμως, οι κατά δήλωση ισχυρισμοί τους ελέγχονται εξονυχιστικά ως προς την αξιοπιστία τους και απορρίπτονται από την Υπηρεσία Ασύλου εφόσον κριθούν ανακριβείς.

Οι Τούρκοι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο επιστρέφονται στην Τουρκία, στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών επιστροφών. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι αρμόδιο για την υποδοχή, ταυτοποίηση και εξέταση αιτημάτων ασύλου ΠτΧ.

Ο έλεγχος, η εξακρίβωση και η καταδίκη παραβατικών συμπεριφορών άπτονται της αρμοδιότητας των Αρχών Ασφαλείας και της Ελληνικής Δικαιοσύνης, οι οποίες κάνουν το καθήκον τους, όπως αποδείχθηκε και στη σύλληψη του κατηγορούμενου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ