Γιατί θυμώνω κάθε φορά που πεινάω;


Τους λόγους που συνδέουν το συναίσθημα του θυμού με την πείνα εξηγεί μιλώντας στην εκπομπή “Υγείας Πάνω από Όλα” και τη Φωτεινή Γεωργίου ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, Λάμπρος Μελίστας.

Όπως επιβεβαιώνει, ένας από τους παράγοντες που εξηγούν το φαινόμενο είναι η πτώση της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ως μια συνθήκη απειλητική για την ίδια τη ζωή, καθώς η γλυκόζη είναι το βασικό του καύσιμο. Αυτό επιφέρει δυσκολία στη συγκέντρωση, μεγαλύτερη ευκολία στα λάθη και τελικώς έναν εκνευρισμό.

Όπως μάλιστα δείχνουν και πρόσφατες μελέτες, ο συσχετισμός της πείνας με τον θυμό φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα της επίδρασης και ψυχοκοινωνικών παραγόντων.

Αναφορικά με τα είδη των τροφών που συνήθως καταναλώνονται σε περιπτώσεις πείνας στη διάρκεια της ημέρα, ο κ. Μελίστας κάνει λόγο για κατανάλωση εύκολων και επεξεργασμένων φαγητών (όπως πατατάκια ή μικρά γλυκίσματα) η οποία όμως δεν ωφελεί ουσιαστικά γιατί θα συμβάλλει στην άνοδο μεν των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά και στην εξίσου πολύ γρήγορα εκ νέου πτώση τους, με αποτέλεσμα να θυμώσουμε ακόμα περισσότερο!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ