Δεσποτόπουλος για θαλάσσια πάρκα: «Έωλα τα νομικά επιχειρήματα της Τουρκίας»


Ο ερευνητής στο τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ σχολίασε τις διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας εξηγώντας ότι θεωρεί ότι παραβιάζεται η δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έτσι αντιδρά.

Για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και τις αντιδράσεις της Τουρκίας μίλησε στην εκπομπή «Νewsroom» της ERTNEWS ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος λέγοντας ότι «η αντίδραση της Άγκυρας ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενη, διότι η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε περιοχή που η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει δικαιοδοσία, μέρος δηλαδή του θαλάσσιου πάρκου των Δωδεκανήσων που έχει ανακοινωθεί από την ελληνική πλευρά».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά ο ερευνητής στο τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ σχολίασε τις διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας εξηγώντας ότι θεωρεί ότι παραβιάζεται η δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έτσι αντιδρά.

Χαρακτηρίζοντας την όλη αξίωση ως «παράλογη» ο κ. Δεσποτόπουλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τα θαλάσσια πάρκα. «Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Η Τουρκία έχει μία γεωπολιτική αναθεωρητική πολιτική εξ’ ού και ανασύρει συνθήκες και νομικά επιχειρήματα τα οποία είναι έωλα. Δεν μπορείς να επικαλείσαι για την αποκρατικοποίηση των νησιών τη Σύμβαση για τα Στενά της Λωζάννης, η οποία έχει καταργηθεί με τη Συνθήκη του Μοντρέ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ερντογάν συζητήθηκε το θέμα των θαλάσσιων πάρκων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά όπως τόνισε «το ότι η Ελλάδα το συζητάει δεν σημαίνει ότι σταματάει να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα».

Μιλώντας για την νέα έξοδο τουρκικού ερευνητικού σκάφους τόνισε ότι σημασία έχει προς τα που θα κινηθεί. «Γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία ότι αν έρθει σε περιοχή που είναι ελληνικής υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης διεκδικούμενη από την Ελλάδα, τότε θα έχουμε αντίδραση και θα τιναχτεί ο διάλογος στον αέρα. Επειδή το γνωρίζει αυτό, εκτιμώ ότι δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια» σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Επιπλέον, όπως εκτίμησε, το να συζητούν οι δύο χώρες «δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την εξωτερική πολιτική μας ή ότι είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε σε θέματα κυριαρχίας». Μάλιστα, όπως είπε, τα θαλάσσια πάρκα είναι καλή αφορμή για να ξεκαθαρίσει η Ελλάδα απολύτως την στρατηγική της και την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο.

Kάνοντας λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της Τουρκίας ο κ. Δεσποτόπουλος δήλωσε ότι «ο τσαμπουκάς της δεν πέρασε. Ούτε ο τσαμπουκάς του Έβρου, ούτε ο τσαμπουκάς του μεταναστευτικού» καθώς η Άγκυρα «βρήκε μία Ελλάδα και μία Ευρώπη μπετόν αρμέ».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ