Φονικοί ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 18 νεκροί, τεράστιες ζημιές και μπλακ άουτ


Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς ανεμοστρόβιλοι και καταιγίδες έπληξαν κεντρικές περιοχές των ΗΠΑ, καταστρέφοντας σπίτια και προκαλώντας μπλακ άουτ σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σαρωτικούς ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βόρειο Τέξας, οκτώ στο Αρκάνσας, δύο στην Οκλαχόμα και ένας στο Κεντάκι, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και σχεδόν 500.000 έμειναν χωρίς ρεύμα σε πολλές πολιτείες χθες Κυριακή (26/5).

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ είπε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των κομητειών στην πολιτεία του κηρύχθηκαν πλέον ζώνες καταστροφής. Ο σερίφης Ρέι Σάπινγκτον της κομητείας Κουκ του Τέξας είπε ότι ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή του περιλαμβάνει δύο παιδιά ηλικίας δύο και πέντε ετών και τρία μέλη της ίδιας οικογένειας.

«Υπάρχουν μόνο ίχνη από συντρίμμια», είπε ο σερίφης της περιοχής Valley View, η οποία ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο. «Η καταστροφή είναι πολύ σοβαρή». Πλάνα από την κομητεία έδειξαν ένα πρατήριο καυσίμων και ένα κατάστημα σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένα.

Οι ανεμοστρόβιλοι ανέτρεψαν φορτηγά, έκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Ντάλας και άφησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ρεύμα σε όλη την περιοχή. Εν τω μεταξύ, οι κεραυνοί, οι βροντές και η δυνατή βροχή οδήγησαν στην εκκένωση περίπου 125.000 θεατών καθώς ο αγώνας Indianapolis 500 της Κυριακής καθυστέρησε κατά τέσσερις ώρες.

«Όλα χάθηκαν σε δύο λεπτά»

Ο Φρανκ Σολτίσιακ, ο οποίος ζει σε ένα πάρκο με τροχόσπιτα στο βόρειο Τέξας, είπε ότι το σπίτι του καταστράφηκε μέσα σε λίγα λεπτά όταν πέρασε η καταιγίδα. Βρισκόταν σε ένα κοντινό εστιατόριο όταν ο ιδιοκτήτης οδήγησε «κορνάροντας, λέγοντας σε όλους να βγουν έξω», είπε στο CBS News.

Ο αντικυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ δήλωσε ότι οι μονάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης της κατάστασης έχουν ενεργοποιηθεί για να ανταποκριθούν στον ανεμοστρόβιλο. «Παρακαλώ προσευχηθείτε για αυτές τις οικογένειες», είπε για εκείνους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα. «Η απώλειά τους είναι τεράστια».

Οι καταιγίδες στο Τέξας συνδυάστηκαν με ζέστη που έσπασε ρεκόρ σε ορισμένες περιοχές της πολιτείας, με τους κατοίκους να λαμβάνουν διαρκώς προειδοποιήσεις για τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των διακοπών της «Ημέρας Μνήμης». Στην Οκλαχόμα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κομητεία Mayes και άλλοι έξι τραυματίστηκαν, δήλωσε η τοπική αρχή διαχείρισης έκτακτης ανάγκης στο BBC.

Αξιωματούχοι του Αρκάνσας δήλωσαν ότι μια 26χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή έξω από ένα κατεστραμμένο σπίτι, ενώ ένας άλλος από τους τέσσερις θανάτους στην πολιτεία αναφέρθηκε στην κομητεία Benton. Η πολιτεία ανέφερε επίσης πολλούς τραυματίες. Αξιωματούχοι της αστυνομίας στην πόλη Ρότζερς του Αρκάνσας δήλωσαν ότι διέσωσαν αρκετούς ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί μετά από ανεμοστρόβιλο που κατέρριψε δέντρα και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και κατέστρεψε τις γραμμές παροχής αερίου.

Περίπου 470.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα σε πολιτείες που εκτείνονται από το Τέξας μέχρι το Κάνσας, το Μιζούρι, το Αρκάνσας, το Τενεσί και το Κεντάκι, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us. Ένας εκπρόσωπος της κομητείας Sedgwick του Κάνσας, η οποία περιλαμβάνει τη Wichita, είπε στο CBS News ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ασχολούνταν με πεσμένα δέντρα και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος από μια καταιγίδα, με περίπου 8.000 πελάτες χωρίς ρεύμα.

Οι πιο πρόσφατοι ανεμοστρόβιλοι ακολουθούν έναν άλλο ισχυρό ανεμοστρόβιλο που διέλυσε μια αγροτική πόλη της Αϊόβα και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους νωρίτερα τον Μάιο. Οι κυβερνητικοί μετεωρολόγοι έχουν επίσης περιγράψει αυτό το καλοκαίρι ως μια πιθανώς «καταστροφική» εποχή τυφώνων του Ατλαντικού του 2024, που ξεκινά τον επόμενο μήνα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ