Πικ νικ στα Ηλύσια Πεδία: Χιλιάδες Γάλλοι γευμάτισαν στο «μεγαλύτερο τραπεζομάντιλο στον κόσμο»


Χιλιάδες κάτοικοι του Παρισιού συμμετείχαν σε ένα δωρεάν πικνίκ στα Ηλύσια Πεδία που μετατρέπονται απο αγαπημένος τόπος περιπάτου, σε κόμβο για πλούσιους τουρίστες και καταστήματα μεγάλων σχεδιαστών

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία για ένα γιγαντιαίο δωρεάν πικνίκ που διοργανώθηκε από μια επιτροπή τοπικών εμπόρων και επιχειρήσεων που αγωνίζονται να σταματήσουν τη σταδιακή πτώση της λεωφόρου που εδώ και καιρό ήταν γνωστή ως «η πιο όμορφη λεωφόρος στον κόσμο».

Αγαπημένος δρόμος περιπάτου για τους Παριζιάνους κάποτε, τα Ηλύσια Πεδία τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπονται σταθερά από τους ντόπιους, καθώς δημοφιλή καταστήματα και κινηματογράφοι έχουν δώσει τη θέση τους σε πολυτελείς μπουτίκ και η λεωφόρος έχει γίνει «κτήμα» πλούσιων τουριστών.

«Είναι ένας τρόπος να πεις στους Παριζιάνους: “Ελάτε πίσω στα Ηλύσια Πεδία”, για να τους δείξουμε ότι η λεωφόρος δεν είναι μόνο για αγορές υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο Mαρκ Αντουάν Ζαμέ, επικεφαλής των 180 μελών της επιτροπής Champs-Élysées που διοργάνωσε την εκδήλωση.

Περίπου 273.000 άτομα έκαναν αίτηση για να λάβουν μέρος στο «μεγάλο πικ νικ», με 4.400 να επιλέγονται τελικά να δώσουν το παρών με έως και έξι καλεσμένους ο καθένας σε μια κόκκινη και άσπρη καρό κουβέρτα πικνίκ μήκους 216 μέτρων, που περιγράφεται από τους διοργανωτές ως «το μεγαλύτερο τραπεζομάντιλο στον κόσμο»

Οκτώ συνεργαζόμενα εστιατόρια – συμπεριλαμβανομένης της σεβάσμιας μπρασερί Fouquet’s, επί δεκαετίες στέκι Γάλλων αστέρων του κινηματογράφου και της μουσικής – παρείχαν γεύματα για δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, από μπαγκέτες μέχρι σαλάτες και μακαρόν. «Χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πικνίκ σε μια από τις πιο γνωστές λεωφόρους του κόσμου, με θέα την Αψίδα του Θριάμβου – αυτή είναι μια αληθινή δημοφιλής και γκουρμέ γιορτή», είπε ο επίτιμος καλεσμένος της εκδήλωσης, ο πρώην σεφ των Ηλυσίων, Guillaume Gomez.

Οι συμμετέχοντες ήταν ενθουσιώδεις. «Ο ουρανός είναι μπλε, ο ήλιος έχει βγει, καθόμαστε στη μέση των Ηλυσίων Πεδίων. Είμαστε αρκετά τυχεροί, έτσι δεν είναι;» είπε ο Φαμπιέν ο οποίος είχε ταξιδέψει ειδικά από το Παρίσι με τη σύζυγό του, Mισέλ είπε στο BFM TV.

Η επιτροπή έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η εμβληματική λεωφόρος έχει «χάσει τη λάμψη της» τα τελευταία 30 χρόνια, πέφτοντας θύμα αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών αλλά και κρίσεων, όπως οι διαδηλώσεις των »«κίτρινων γιλέκων» και της πανδημίας.

Πέρυσι μετέτρεψε τα Ηλύσια Πεδία μετατράπηκαν σε ένα υπαίθριο φεστιβάλ με 1.800 θρανία απλωμένα κατά μήκος του, σε μια άλλη εκδήλωση που είχε στόχο να «ξαναγοητεύσει» τους Παριζιάνους με τη λεωφόρο, φόντο για αμέτρητες ταινίες.

Ωστόσο, έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε – καθώς ο γαλλοαμερικανός τραγουδιστής Joe Dassin έλεγε σε ένα διάσημο τραγούδι στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν η λεωφόρος ήταν στο απόγειο της δημοτικότητάς της – «Θα βρείτε ό,τι θέλετε στα Ηλύσια Πεδία».

Ο τελευταίος κινηματογράφος της λεωφόρου, το UGC Normandie, που άνοιξε το 1937, θα κλείσει τον επόμενο μήνα, ο τρίτος κινηματογράφος που έκλεισε τα τελευταία χρόνια εν μέσω πτώσης των πωλήσεων εισιτηρίων και αυτό που η UGC αποκάλεσε «σημαντική αλλαγή» στα δημογραφικά στοιχεία των επισκεπτών των Ηλυσίων Πεδίων.

Καθώς οι χώροι διασκέδασης και τα καταστήματα βιβλίων, δίσκων και ρούχων έχουν εξαφανιστεί, έχουν αντικατασταθεί σταθερά με πολυτελή καταστήματα. Ο γαλλικός όμιλος πολυτελείας LVMH – ιδιοκτήτες των Louis Vuitton και Dior – πλήρωσε πάνω από 1 δισ. ευρώ για το κεντρικό του κατάστημα στα Ηλύσια Πεδία, σύμφωνα με κτηματομεσίτες, με έρευνες να δείχνουν έως και το ένα τέταρτο όλων των επισκέψεων στη λεωφόρο είναι αφιερωμένο σε αγορές πολυτελείας.

Με περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους να κάνουν βόλτες στη λεωφόρο κάθε μήνα, οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί, αναγκάζοντας μικρότερα ανεξάρτητα και λιγότερο κερδοφόρα καταστήματα και χώρους να παραδώσουν τα κλειδιά τους ενόψει των ενοικίων που έχουν αυξηθεί κατά 15% μόνο το περασμένο έτος.

Το Δημαρχείο του Παρισιού επεξεργάζεται ένα σχέδιο 250 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να μετατρέψει έναν αστικό αυτοκινητόδρομο οκτώ λωρίδων σε έναν «εξαιρετικό κήπο», αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών δεν πρόκειται να ξεκινήσει παρά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του φετινού καλοκαιριού. Κάποιες μικρές βελτιώσεις στη λεωφόρο γίνονται επίσης πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αναδιάταξη πεζών κατά μήκος της και περισσότερο χώρο για τους πεζούς.

Η επιτροπή των Ηλυσίων Πεδίων πρόκειται να παρουσιάσει η ίδια σήμερα (27/5) μια έκθεση 1.800 σελίδων με150 προτάσεις για τον επανασχεδιασμό της λεωφόρου, με στόχο να «καθοδηγήσει έναν πιο ριζικό μετασχηματισμό» της γειτονιάς.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ