Προκαλεί ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Υπάρχουν πολλά ανεπίλυτα ζητήματα στο Αιγαίο


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προκλήσεις της Άγκυρας και οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, να δηλώνει, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι η χώρα του και η Ελλάδα έχουν πολλά ανεπίλυτα ζητήματα στο Αρχιπέλαγος.

Όπως υποστηρίζει ο Τούρκος διπλωμάτης σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnadolu, για τη χώρα του παραμένει ανοικτό το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι είχαν καταφύγει στη χώρα μας αμέσως μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016.

«Οι πραξικοπηματίες θα πρέπει να δικαστούν από το τουρκικό δικαιϊκό σύστημα αφότου εκδοθούν στην Τουρκία», δήλωσε ο οι πραξικοπηματίες θα πρέπει να δικαστούν από το τουρκικό δικαιικό σύστημα αφότου εκδοθούν στην Τουρκία».

«Μη λειτουργική μια “ενεργειακή εξίσωση” στην ανατoλική Μεσόγειο χωρίς εμάς»

Βεβαίως, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην Αθήνα δεν σταμάτησε εκεί και αναφέρθηκε εκτενώς και στις ενεργειακές αξιώσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Μια “ενεργειακή εξίσωση” στην Ανατολική Μεσόγειο – στην οποία η Τουρκία δεν εμπλέκεται – δεν θα ήταν μια πραγματική εξίσωση και δεν θα λειτουργούσε» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, «η Τουρκία αμφισβήτησε με συνέπεια τη μονομερή γεώτρηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

«Ειρηνευτική επιχείρηση η εισβολή του “Αττίλα” στην Κύπρο»

Ωστόσο, φαίνεται πως η αμετροέπεια περίσσευε στον κ. Οζουγκεργκίν, ιδίως όταν η συζήτηση έφτασε στο Κυπριακό.

«Το Κυπριακό – το οποίο δεν έχει επιλυθεί επί 50 χρόνια – ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής των κ. Τσίπρα και Ερντογάν», υποστήριξε ο Τούρκος πρέσβης.

Και πρόσθεσε: «Καταρχάς, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο είναι το θέμα. Η “ειρηνευτική επιχείρηση” (σ.σ. η εισβολή) δεν είναι η αιτία αλλά αποτέλεσμα του προβλήματος. Η Κύπρος διαιρέθηκε το 1974, όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολουθήθηκε από βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Άγκυρας ως εγγυήτριας δύναμης».

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου διπλωμάτη είναι επιεικώς απαράδεκτες και καταδεικνύουν τη διάθεση της Άγκυρας να διατηρηθούν οι υψηλοί τόνοι και οι ένταση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ