Τα ρομπότ ετοιμάζονται να εισβάλουν στα χωράφια


Start-ups αλλά και βιομηχανικοί κολοσσοί έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα με στόχο να κατασκευάσουν νέα μηχανήματα που θα εκτοξεύσουν την αγροτική παραγωγή και την παραγωγικότητα. Το 2017, όπως σημειώνεται στο σχετικό βίντεο οι επενδυτές τοποθέτησαν 700 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες αγροτεχνολογίας, ποσό υπερδιπλάσιο της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Ρομπότ επιστρατεύονται για να λύσουν τα πλέον ακανθώδη θέματα. Σε αυτή τη φάση υπάρχουν δυο τύποι ρομπότ σε ανάπτυξη, αυτά που βοηθούν τους γεωργούς να μειώσουν κόστη, όπως αυτά για ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα και λιπάσματα και αυτά που αντικαθιστούν τους εργάτες κατά την συγκομιδή.

Κάποιες τεχνολογίες είναι ήδη αρκετά διαδεδομένες. Αυτόματοι ελκυστήρες, τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα για ψεκασμό και drones που αξιοποιούνται για τη επιθεώρηση χωραφιών και ζώων. Ενας τύπος ρομπότ που είναι στα πρώτα στάδια της εμπορικής εκμετάλλευσης μπορεί να ξεχορταριάσει, μειώνοντας την ανάγκη για ζιζανιοκτόνα.

Ρομπότ, όμως, που θα μαζεύουν φρούτα απέχουν πολύ από το να βγουν στο εμπόριο. Φρούτα και λαχανικά δεν αναπτύσσονται με ομοιόμορφα μεγέθη, ούτε ωριμάζουν με τον ίδιο ρυθμό. Επιπλέον, είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ένας βραχίονας ρομπότ με αρκετή επιδεξιότητα και ελαστικότητα ώστε να μην πληγώνει τα φρούτα.

Οι εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον πρόβλημα της συλλογής καρπών με διαφορετικούς τρόπους, από μια μηχανή συλλογής φράουλας με 16 βραχίονες, ως ρομποτικά συστήματα σε κινητές πλατφόρμες. Στην παρούσα φάση, όμως, δεν είναι ούτε αρκετά γρήγορα, ούτε αρκετά φθηνά ώστε να αντικαταστήσουν τους εργάτες.

Με τις επενδύσεις που γίνονται σε πολλές τεχνολογίες, όμως, ο αγροτικός τομέας σίγουρα θα αλλάξει…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ