Ισραήλ: Ο 9ετής μυστικός πόλεμος με το ΔΠΔ – Κατασκοπεία, απειλές και εκφοβισμοί


Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ προσπάθησαν να εκτροχιάσουν τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου από το ΔΠΔ, με τον Νετανιάχου να έχει «εμμονή» με υποκλοπές. Ο αρχηγός κατασκοπείας του Ισραήλ «απείλησε» μεταξύ άλλων την εισαγγελέα του δικαστηρίου, αποκαλύπτει ο Guardian 

Όταν ο γενικός εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου (ICC) ανακοίνωσε ότι ζητούσε εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς, εξέδωσε μια προειδοποίηση: «Επιμένω ότι πρέπει να σταματήσουν όλες οι προσπάθειες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής στους αξιωματούχους αυτού του δικαστηρίου αμέσως»

Ο Καρίμ Χαν δεν παρείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις απόπειρες παρέμβασης στο έργο του ΔΠΔ, αλλά σημείωσε μια ρήτρα στη θεμελιώδη συνθήκη του δικαστηρίου που καθιστούσε οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση ως ποινικό αδίκημα. Εάν η συμπεριφορά συνεχιστεί, πρόσθεσε, «το γραφείο μου δεν θα διστάσει να δράσει». Ο εισαγγελέας δεν είπε ποιος είχε επιχειρήσει να παρέμβει στην απονομή της δικαιοσύνης, ούτε πώς ακριβώς το έκαναν.

Μία νέα έρευνα από τον Guardian ωστόσο και τα περιοδικά +972 και Local Call με έδρα το Ισραήλ μπορεί να αποκαλύψει πώς το Ισραήλ διεξήγαγε έναν σχεδόν δεκαετή μυστικό «πόλεμο» εναντίον του δικαστηρίου. Η χώρα ανέπτυξε τις υπηρεσίες πληροφοριών της για να παρακολουθεί, να χακάρει, να πιέζει και να απειλεί φερόμενα ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσει τις έρευνες του δικαστηρίου.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατέλαβαν τις επικοινωνίες πολλών αξιωματούχων του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένου του Χαν και της προκατόχου του εισαγγελέα, Φατού Μπενσούντα πραγματοποιώντας υποκλοπές σε τηλεφωνήματα, μηνύματα, email και έγγραφα.

Η παρακολούθηση ήταν σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, παρέχοντας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκ των προτέρων γνώση στις προθέσεις του εισαγγελέα. Μια πρόσφατη υποκλαπείσα επικοινωνία έδειξε ότι ο Χαν ήθελε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών, αλλά βρισκόταν υπό «τεράστια πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενό της. Η Μπενσούντα, ο οποίος ως γενικός εισαγγελέας εγκαινίασε την έρευνα του ΔΠΔ το 2021, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, κατασκοπεύτηκε επίσης και φέρεται να απειλήθηκε.

Ο Νετανιάχου έχει ενδιαφερθεί στενά για τις επιχειρήσεις πληροφοριών κατά του ΔΠΔ και χαρακτηρίστηκε από μια πηγή πληροφοριών ως «εμμονικός» με τις υποκλοπές σχετικά με την υπόθεση. Υπό την επίβλεψη των συμβούλων του εθνικής ασφάλειας, οι προσπάθειες αφορούσαν την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας, τη Shin Bet, καθώς και τη στρατιωτική διεύθυνση πληροφοριών, Aman, και το τμήμα κυβερνο-πληροφοριών, Unit 8200. Οι πληροφορίες που προέκυψαν από υποκλοπές διαδόθηκαν, ανέφεραν πηγές, στην κυβέρνηση Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Στρατηγικών Υποθέσεων.

Τη μυστική επιχείρηση εναντίον της Μπενσούντα, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από τον Guardian, διηύθυνε προσωπικά ο στενός σύμμαχος του Νετανιάχου, Γιόσι Κοέν, ο οποίος ήταν τότε διευθυντής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ. Σε ένα στάδιο, ο αρχηγός κατασκόπων ζήτησε ακόμη και τη βοήθεια του τότε προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα.

Λεπτομέρειες της εννιάχρονης εκστρατείας του Ισραήλ για να ματαιώσει την έρευνα του ΔΠΔ αποκαλύφθηκαν από τον Guardian, μια ισραηλινο-παλαιστινιακή έκδοση +972 Magazine και το Local Call, ένα εβραϊκό έντυπο. Η κοινή έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις με δεκάδες νυν και πρώην ισραηλινούς αξιωματούχους πληροφοριών και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ, διπλωμάτες και δικηγόρους που γνωρίζουν την υπόθεση του ΔΠΔ και τις προσπάθειες του Ισραήλ να την υπονομεύσει.

Σε επαφή με τον Guardian, εκπρόσωπος του ΔΠΔ είπε ότι γνώριζε «προληπτικές δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών που αναλαμβάνονται από εθνικές υπηρεσίες που είναι εχθρικές προς το δικαστήριο». Είπε ότι το ΔΠΔ εφαρμόζει διαρκώς αντίμετρα κατά αυτής της δραστηριότητας και ότι «καμία από τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του από εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών» δεν είχε διεισδύσει στις βασικές αποδείξεις του δικαστηρίου, οι οποίες είχαν παραμείνει ασφαλείς.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ είπε: «Οι ερωτήσεις που μας διαβιβάστηκαν είναι γεμάτες με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που έχουν σκοπό να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ». Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Οι IDF [Ισραηλινές Άμυνας] δεν διεξήγαγαν και δεν διεξάγουν επιτήρηση ή άλλες επιχειρήσεις πληροφοριών κατά του ΔΠΔ».

Από την ίδρυσή του το 2002, το ΔΠΔ λειτουργεί ως μόνιμο δικαστήριο έσχατης ανάγκης για τη δίωξη ατόμων που κατηγορούνται για μερικές από τις χειρότερες φρικαλεότητες του κόσμου. Κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ, τον εκλιπόντα Πρόεδρο της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι και πιο πρόσφατα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η απόφαση του Χαν να ζητήσει εντάλματα κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του, Γιόαβ Γκάλαντ, μαζί με τους ηγέτες της Χαμάς που εμπλέκονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που εισαγγελέας του ΔΠΔ ζητά εντάλματα σύλληψης κατά του αρχηγού ενός στενού δυτικού συμμάχου.

Οι ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχει διατυπώσει ο Χαν εναντίον του Νετανιάχου και του Γκαλάντ σχετίζονται με τον οκτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος σύμφωνα με την υγειονομική αρχή της περιοχής έχει σκοτώσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, η υπόθεση του ΔΠΔ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μία δεκαετία, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων για την πιθανότητα έκδοσης εντάλματος σύλληψης, που θα εμπόδιζε τους κατηγορούμενους να ταξιδέψουν σε οποιοδήποτε από τα 124 κράτη μέλη του δικαστηρίου υπό τον φόβο σύλληψης.

Είναι τέτοιο το φάσμα των διώξεων στη Χάγη που ένας πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είπε ότι οδήγησε «ολόκληρο το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο» να θεωρήσει την αντεπίθεση κατά του ΔΠΔ «ως έναν πόλεμο που έπρεπε να διεξαχθεί και έναν πόλεμο που έπρεπε να γίνει για το Ισραήλ. Περιγράφηκε με στρατιωτικούς όρους».

Αυτός ο «πόλεμος» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, όταν επιβεβαιώθηκε ότι η Παλαιστίνη θα προσχωρούσε στο δικαστήριο μετά την αναγνώρισή της ως κράτος από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η ένταξή της καταδικάστηκε από Ισραηλινούς αξιωματούχους ως μια μορφή «διπλωματικής τρομοκρατίας».

Για τη Φάτου Μπενσούντα, μία αξιοσέβαστη δικηγόρο από τη Γκάμπια που εξελέγη γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ το 2012, η ​​ένταξη της Παλαιστίνης στο δικαστήριο έφερε μαζί της μια σημαντική απόφαση. Σύμφωνα με το καταστατικό της Ρώμης, τη συνθήκη που ίδρυσε το δικαστήριο, το ΔΠΔ μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του μόνο για εγκλήματα εντός των κρατών μελών ή από υπηκόους αυτών των κρατών.

Το Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, δεν είναι μέλη. Μετά την αποδοχή της Παλαιστίνης ως μέλους του ΔΠΔ, οποιαδήποτε φερόμενα εγκλήματα πολέμου –που διαπράχθηκαν από άτομα οποιασδήποτε εθνικότητας– στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη υπάγονταν πλέον στη δικαιοδοσία του Μπενσούντα.

Στις 16 Ιανουαρίου 2015, εβδομάδες μετά την ένταξη της Παλαιστίνης, ο Μπενσούντα άνοιξε μια προκαταρκτική εξέταση για αυτό που στην ορολογία του δικαστηρίου ονομαζόταν «η κατάσταση στην Παλαιστίνη». Τον επόμενο μήνα, δύο άνδρες που είχαν καταφέρει να λάβουν την ιδιωτική διεύθυνση του εισαγγελέα βρέθηκαν στο σπίτι της στη Χάγη.

Πηγές που γνωρίζουν το περιστατικό είπαν ότι οι άνδρες αρνήθηκαν να ταυτοποιηθούν όταν έφτασαν, αλλά είπαν ότι ήθελαν να παραδώσουν ένα γράμμα στην Μπενσούντα εκ μέρους μιας άγνωστης Γερμανίδας που ήθελε να την ευχαριστήσει. Ο φάκελος περιείχε εκατοντάδες δολάρια σε μετρητά και ένα σημείωμα με έναν ισραηλινό αριθμό τηλεφώνου.

Πηγές που γνωρίζουν το περιστατικό ανέφεραν ότι ενώ δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν οι άνδρες ή να εξακριβωθούν πλήρως τα κίνητρά τους, συνήχθη το συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ήταν πιθανό να έδινε σήμα στον εισαγγελέα ότι γνώριζε πού ζούσε. Το ΔΠΔ ανέφερε το περιστατικό στις ολλανδικές αρχές και έθεσε σε εφαρμογή πρόσθετη ασφάλεια, εγκαθιστώντας κάμερες CCTV στο σπίτι του.

Η προκαταρκτική έρευνα του ΔΠΔ στα παλαιστινιακά εδάφη ήταν μία από τις πολλές τέτοιες διερευνητικές ασκήσεις που πραγματοποιούσε το δικαστήριο εκείνη την εποχή, ως προάγγελος μιας πιθανής πλήρους έρευνας.

Πολλές ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι η ηγεσία του IDF ήθελε οι στρατιωτικές πληροφορίες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, της οποίας ηγούνταν άλλες κατασκοπευτικές υπηρεσίες, για να διασφαλιστεί ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί θα μπορούσαν να προστατεύονται από κατηγορίες. «Μας είπαν ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί φοβούνται να δεχτούν θέσεις στη Δυτική Όχθη επειδή φοβούνται τη δίωξη στη Χάγη», θυμάται μια πηγή.

Δύο αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην εξασφάλιση υποκλοπών σχετικά με το ΔΠΔ ανέφεραν ότι το γραφείο του πρωθυπουργού έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το έργο τους. Το γραφείο του Νετανιάχου, είπε κάποιος, θα στείλει «τομείς συμφερόντων» και «οδηγίες» σε σχέση με την παρακολούθηση δικαστικών αξιωματούχων. Ένας άλλος περιέγραψε τον πρωθυπουργό ως «εμμονικό» με υποκλοπές που ρίχνουν φως στις δραστηριότητες του ΔΠΔ.

Πέντε πηγές που γνωρίζουν τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ δήλωσαν ότι κατασκόπευε τακτικά τις τηλεφωνικές κλήσεις της Μπενσούντα και του προσωπικού της με Παλαιστίνιους. Αποκλεισμένο από το Ισραήλ από την πρόσβαση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, το ΔΠΔ αναγκάστηκε να διεξάγει μεγάλο μέρος της έρευνάς του μέσω τηλεφώνου, γεγονός που το έκανε πιο επιρρεπές στην παρακολούθηση.

Σύμφωνα με μια ισραηλινή πηγή, ένας μεγάλος πίνακας σε ένα τμήμα ισραηλινών πληροφοριών περιείχε τα ονόματα περίπου 60 ατόμων υπό παρακολούθηση – οι μισοί από αυτούς ήταν Παλαιστίνιοι και οι μισοί από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων του ΟΗΕ και προσωπικού του ΔΠΔ.

Μία από τις πηγές είπε ότι η Shin Bet εγκατέστησε ακόμη και λογισμικό υποκλοπής Pegasus, που αναπτύχθηκε από τον ιδιωτικό τομέα NSO Group, σε τηλέφωνα πολλών Παλαιστινίων εργαζομένων ΜΚΟ, καθώς και σε δύο ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι συναντήσεις του Ισραήλ με το ΔΠΔ ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ο Μπενσούντα, ανακοινώνοντας το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασής της, είπε ότι πίστευε ότι υπήρχε «εύλογη βάση» για να συμπεράνει κανείς ότι το Ισραήλ και οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα εδάφη.

Ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τους ηγέτες του Ισραήλ, αν και θα μπορούσε να ήταν χειρότερο. Σε μια κίνηση που ορισμένοι στην κυβέρνηση θεώρησαν ως μερική δικαίωση των προσπαθειών του Ισραήλ, ο Μπενσούντα δεν ανακοίνωσε επίσημη έρευνα. Αντίθετα, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από μια επιτροπή δικαστών του ΔΠΔ να αποφανθεί για το επίμαχο ζήτημα της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου στα παλαιστινιακά εδάφη, λόγω «μοναδικών και άκρως αμφισβητούμενων νομικών και πραγματικών ζητημάτων».

Ωστόσο, η Μπενσούντα είχε ξεκαθαρίσει ότι ήταν διατεθειμένη να ξεκινήσει μια πλήρη έρευνα εάν οι δικαστές της έδιναν το πράσινο φως. Ήταν σε αυτό το πλαίσιο που το Ισραήλ ενίσχυσε την εκστρατεία του εναντίον του ΔΠΔ και στράφηκε στον ανώτατο αρχηγό κατασκόπων του Από το τέλος του 2019 έως τις αρχές του 2021, καθώς το τμήμα προδικασίας εξέταζε τα ζητήματα δικαιοδοσίας, ο διευθυντής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, ενέτεινε τις προσπάθειές του να πείσει τη Μπενσούντα να μην προχωρήσει στην έρευνα.

Είπαν ότι έγινε πιο απειλητικός αφού άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η εισαγγελέας δεν πείστηκε να εγκαταλείψει την έρευνα. Σε ένα στάδιο, ο Κοέν λέγεται ότι έκανε σχόλια για την ασφάλεια της Μπενσούντα και απέκρυψε τις απειλές σχετικά με τις συνέπειες για την καριέρα της αν συνεχίσει.

Δεν ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ προσπάθησε να ασκήσει πίεση στην εισαγγελέα. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του ΔΠΔ ανακάλυψαν λεπτομέρειες για αυτό που οι πηγές περιέγραψαν ως διπλωματική «εκστρατεία συκοφαντίας», που εν μέρει αφορούσε ένα στενό μέλος της οικογένειας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ