3 τρόποι να απαντήσεις αποστομοτικά σε προσβολές από αγενείς ανθρώπους!


Όλοι οι άνθρωποι έχουμε να θυμόμαστε τη συμπεριφορά έστω ενός αγενούς ατόμου που μας στεναχώρησε.

Με τη λέξη αγένεια μπορούμε να περιγράψουμε τη συμπεριφορά κάποιου η οποία δεν διέπεται από τη στοιχειώδη λεπτότητα και διακριτικότητα, παραβαίνοντας τους βασικούς κανόνες επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Το ερώτημα που γεννάται, είναι το εξής: Μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την ψυχολογία μας από έναν αγενή άνθρωπο;

• Διαχωρίζουμε το δικό μας άτομο και προσωπικότητα από την αγενή στάση του άλλου. Πρέπει να αντιληφθούμε πως η αγένεια και η έλλειψη τρόπων είναι πρόβλημα του ανθρώπου που τα έχει και όχι δικό μας. Ναι, οι άνθρωποι πολλές φορές είτε δεν αντιλαμβάνονται ότι γίνονται αγενείς, είτε το πράττουν εσκεμμένα για δικούς τους εσωτερικούς λόγους. Αυτό όμως, δεν είναι δική μας ευθύνη.

• Προστατεύω τον εαυτό μου από τη συμπεριφορά του αγενούς ανθρώπου. Απομακρύνομαι –όσο αυτό είναι εφικτό- και προσπαθώ να αδιαφορώ για την αγενή στάση του. Δεν πέφτω στο επίπεδο του άλλου και δεν πρέπει να επιτρέψω στον εαυτό μου να χαλάσει τη συμπεριφορά του για έναν άνθρωπο που δεν αξίζει. Ο αγενής άνθρωπος τις περισσότερες φορές προσπαθεί εσκεμμένα να μας θυμώσει και να μας εκνευρίσει, επιθυμώντας να μας βγάλει εκτός ορίων. Και ο άνθρωπος που μας θυμώνει, έχει καταφέρει να μας ελέγχει. Αν υπάρχει κάποια οικογενειακή ή επαγγελματική σχέση που να συνδέει με έναν αγενή άνθρωπο και δεν μπορώ να αποκοπώ εντελώς από αυτόν, προσπαθώ να είμαι όσο πιο διακριτικός και απομακρυσμένος μπορώ.

• Μιλάω ειλικρινά στον άνθρωπο που μου συμπεριφέρεται με αγένεια και του αναφέρω μερικά περιστατικά που να αιτιολογούν την πικρία και το θυμό μου, προς επίρρωση της άποψής μου. Πολλοί άνθρωποι δε θεωρούν σημαντικό να πουν ευχαριστώ ή αντιδρούν σε ένα γεγονός με διαφορετικό τρόπο. Αν ο άλλος άνθρωπος αδιαφορήσει και συνεχίσει να μου φέρεται με τον ίδιο τρόπο, τότε απομακρύνομαι διότι αντιλαμβάνομαι πως το πράττει εσκεμμένα και γνωρίζοντας πως του έχω μιλήσει ανοιχτά.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να αποδεσμεύσουμε τον εαυτό μας από την πεποίθηση πως εμείς ευθυνόμαστε για την αγενή στάση του άλλου. Η αγένεια και η έλλειψη καλών τρόπων είναι ξεκάθαρα πρόβλημα του άλλου και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τη δική μας ψυχική υγεία και συμπεριφορά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ