Προκαλεί αρθρογράφος του Guardian: Ας μοιραστούν Βρετανοί και Έλληνες τα γλυπτά του Παρθενώνα

Πρόταση – πρόκληση σε ό,τι αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα κάνει ο αρθρογράφος του Guardian, Florian Schmidt-Gabain

Ο αρθρογράφος με αφορμή την συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού μουσείου -που είχε πει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και χαρακτήρισε «δημιουργική πράξη» τη μεταφορά τους από την Αθήνα στο Λονδίνο- στην εφημερίδα «Τα Νέα», προτείνει Ελλάδα και Βρετανία να κάνουν… ανακωχή.

Μάλιστα ζητά να τελειώσουν τη διαμάχη τους με έναν συμβιβασμό: με το να μοιραστούν 50-50 τα γλυπτά.

«Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Ελληνες έχουν βάσιμα επιχειρήματα», επισημαίνει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει: «Ακόμη και οι Ελληνες θεοί μπορεί να δυσκολεύονταν να αποφασίσουν αν τα γλυπτά πρέπει να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ή να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ισως κατέληγαν στο ίδιο σημείο όπως στις Ευμενίδες του Αισχύλου: ένα αδιέξοδο, με ίσους αριθμούς ψήφων υπέρ και κατά της επιστροφής τους».

«Δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση για το εάν (σ.σ. τα Γλυπτά του Παρθενώνα) πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο ή να ταξιδέψουν στην Αθήνα. Υπάρχει μια ευκολότερη και ξεκάθαρη λύση: Μια μοιρασιά 50 — 50», είναι η πρόταση του αρθρογράφου Florian Schmidt-Gabain.

Εξηγεί μάλιστα, ότι το Βρετανικό Μουσείο θα κρατήσει μέρος των μαρμάρων και το άλλο μισό θα το πάρει η Ελλάδα. «Ασφαλώς», όπως λέει, «θα υπήρχαν διαφωνίες για το ποιος θα πάρει τι», αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτές δεν είναι διαφωνίες που δεν μπορούν να επιλυθούν».

Όπως αναφέρει, άλλωστε, τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούνται από ένα σημαντικό κομμάτι και πολλά λιγότερο σημαντικά. «Υπάρχουν σχεδόν μόνο σημαντικά κομάτια. Πρόκειται για μια μοναδική κατάσταση — και ευκαιρία — καθώς σε πολλές περιπτώσεις η μοιρασιά δεν μπορεί να λειτουργήσει», παρατηρεί ο αρθρογράφος.

«Η Βρετανία και η Ελλάδα θα έπρεπε να εκμεταλλευτούν αυτήν την κατάσταση και επιτέλους να βάλουν τέλος στην έχθρα τους», εκτιμά ο ίδιος.

Όπως διευκρινίζει, μπορούν να φτιαχτούν αντίγραφα για τα κομμάτια που θα λείπουν από κάθε συλλογή, αν κάποια από τις δύο χώρες θέλει να την εκθέσει ολόκληρη. «Θα είναι δύσκολο για τους περισσότερους επισκέπτες να ξεχωρίσουν τα αυθεντικά από τα αντίγραφα. Ίσως μπορεί η ΕΕ να διαθέσει κάποια κονδύλια για αυτόν τον σκοπό, παρά το Brexit», συμπληρώνει ο Gabain.

Μάλιστα, καταλήγοντας, σπεύδει να παραπέμψει σε απόσπασμα από τις Ευμενίδες του Αισχύλου, σημειώνοντας ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που εφηύραν τη λύση της μοιρασιάς.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ