Τι είναι τα Big 8’ του Bordeaux;


Μπορεί να έχετε ακούσει περιστασιακά συλλέκτες κρασιού ή εμπλεκόμενους της βιομηχανίας κρασιού να μιλούν για τα «Big 8» του Μπορντό, και είναι σίγουρα χρήσιμο για κάθε φίλο του κρασιού (ιδιαίτερα για τους big spenders) να γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό.

Το Big 8 δεν αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ταξινόμηση κρασιού, αλλά είναι ένας συλλογικός όρος για τα κρασιά που θεωρούνται τα πιο αποδοτικά (οικονομικά) και βραβευμένα από την περιοχή – αυτά είναι τα κρασιά βραβεία σε οποιαδήποτε συλλογή επενδυτή.

Ποια κρασιά συμπεριλαμβάνονται στο ‘Big 8’;

Το Big 8 περιλαμβάνει τα πέντε Premier Crus του Bordeaux: Chateaux Margaux, Lafite-Rothschild, Mouton Rothschild, Haut Brion και Latour, καθώς και το Ausone και Cheval Blanc του Saint-Emilion και το Petrus από το Pomerol.

Γιατί αυτά τα 8 κρασιά;

Τα 5 Premier Crus ή First Growths λαμβάνουν μεγάλη αναγνώριση, αλλά υπάρχουν επίσης κρασιά παρόμοιας ποιότητας που δεν συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη του Μπορντό του 1855. Η ταξινόμηση του 1855 επικεντρώθηκε στα κρασιά του Medoc και περιοχές όπως το St Emilion, το Pomerol και το St-Julien αποκλείστηκαν. Ορισμένες περιφέρειες έχουν αναπτύξει το δικό τους σύστημα ταξινόμησης με την πάροδο του χρόνου, ενώ το Pomerol δεν έχει κάποιο επίσημο χαρακτήρα. Η έννοια του «big 8» αναγνωρίζει τα κρασιά που γενικά θεωρούνται ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα first growths.

Η ποικιλομορφία των χαρτοφυλακίων είναι ιδιαίτερα επιθυμητή και τα κρασιά αυτά αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη ποιότητα από τις καλύτερες περιοχές του Μπορντό: από τα κρασιά Pomerol και Saint-Emilion που κυριαρχεί το Merlot μέχρι τα μεγάλα μείγματα Cabernet του Medoc. Ουσιαστικά θα υπάρχει πάντα μια αγορά για τα κρασιά αυτής της ποιότητας, και πολλά από αυτά έχουν αναπτύξει ένα είδος λατρείας όπως το Petrus.

Ποια κρασιά λείπουν;

Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο ‘big 9’ που περιλαμβάνει επίσης το κορυφαίο γλυκό λευκό κρασί του Sauternes, Chateau d’Yquem ή πιο πρόσφατα ίσως έχετε ακούσει και για το ‘big 10’ που δεν περιλαμβάνει το d’Yquem, αλλά περιλαμβάνει το Chateau Pavie και το Angelus, τα οποία αναβαθμίστηκαν το 2012 σε Premier Grand Cru Classé (A), μαζί με το Ausone και Cheval Blanc.

Μπερδευτήκατε ή ακόμα;

Δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να υπάρχει το σύστημα ταξινόμησης του Μπορντό το οποίο ομολογουμένως έχει λίγες ιδιαιτερότητες (ιδίως το ότι πολλά κρασιά δεν συμπεριλαμβάνονται καν), έτσι ώστε με την πάροδο των ετών η βιομηχανία έχει αναζητήσει νέους τρόπους να διακρίνει τα κορυφαία κρασιά. Τελικά όλοι οι 11 οίνοι που προαναφέρθηκαν είναι εξαιρετικού κύρους, εξαιρετικοί για επένδυση και θα υπάρχει πάντα μια αγορά για αυτούς.

Τώρα, ποιος δεν θα ήθελε να πάρει στα χέρια του μια συλλογή που τα περιέχει όλα αυτά;

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ