Γιατί αυτή η φωτογραφία οδήγησε την διευθύντρια της Vogue Βραζιλίας στην παραίτηση;


Mπορεί μια αναμνηστική φωτογραφία γενεθλίων να είναι ο λόγος για να χάσει κάποιος τη δουλειά του; Στην περίπτωση της Ντονάτα Μεϊρέλες, αυτή η φωτογραφία την οδήγησε να παραιτηθεί από τη θέση της διευθύντριας στη Vogue Βραζιλίας.

Η Ντονάτα Μεϊρέλες ποζάρει στον φακό ενώ κάθεται σε μια επιβλητική πολυθρόνα, έχοντας δίπλα της δύο μαύρες γυναίκες που φορούν λευκά ρούχα. Σύμφωνα με τους επικριτές της, τόσο ο συγκεκριμένος τύπος πολυθρόνας όσο και τα φορέματα των δύο γυναικών παραπέμπουν στην εποχή της δουλείας, καθώς οι σκλάβοι στα σπίτια φορούσαν λευκές στολές.

Η σύγκριση από τους επικριτές

«Οι μαύρες γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενα για να δημιουργήσουν μια εξωτική αίσθηση. Πρόκειται για κατάλοιπο της αποικιοκρατίας. Αυτό που έκανε ήταν να αναπαραστήσει μια εικόνα με τους λευκούς να είναι ανώτεροι και τους μαύρους να εμφανίζονται ως υπάνθρωποι», έγραψε η συγγραφέας Στεφανί Ριμπέιρο στη στήλη της στο περιοδικό Marie Claire της Βραζιλίας.

Η δήμοσια συγγνώμη

Μια ημέρα μετά το πάρτι και τον σάλο που δημιουργήθηκε η Μεϊρέλες με δική της ανάρτηση στο Instagram ζήτησε συγγνώμη αν η φωτογραφία της προκάλεσε αντιδράσεις τονίζοντας ότι δεν ήταν αυτός ο σκοπός της. Ωστόσο, το περιοδικό Vogue με δική του ανάρτηση ανέφερε ότι «η Vogue Βραζιλίας προφανώς μετανιώνει για ό,τι συνέβη και ελπίζει η συζήτηση που δημιουργήθηκε να αποτελέσει για όλους μια διδακτική εμπειρία».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ