Η επόμενη πανδημία είναι εδώ; Νέο κρούσμα στις ΗΠΑ, μήνυμα του Λευκού Οίκου για παραγωγή εμβολίου


Νέο κρούσμα σε άνθρωπο από τη γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ – Μεγάλη ανησυχία 

Ένας αγρότης στο Μίσιγκαν έγινε ο τρίτος Αμερικανός που μολύνεται από τη γρίπη των πτηνών H5N1, την στιγμή που η διοίκηση του Μπάιντεν λέει στους κατασκευαστές εμβολίων να αρχίσουν να προετοιμάζονται για πανδημία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Daily Mail, ένας εργάτης γαλακτοκομικής φάρμας στο Μίσιγκαν έγινε το τρίτο άτομο στις ΗΠΑ που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών στο πλαίσιο της τρέχουσας επιδημίας. Ο ασθενής έπασχε από υδαρή έκκριση από τα μάτια του – όπως και τα δύο προηγούμενα κρούσματα – αλλά είχε επίσης βήχα, η πρώτη φορά που αυτό αναφέρεται σε σχέση με αυτή την επιδημία. Του προσφέρθηκε αντιιικό φάρμακο και του είπαν να απομονωθεί στο σπίτι του, ενώ τα συμπτώματά του «υποχωρούν». Κανένας από τους συναδέλφους τους ή τις οικιακές επαφές τους δεν ανέφερε συμπτώματα λοίμωξης.

Το κρούσμα αποκαλύφθηκε από το CDC, το οποίο δήλωσε ότι ο εργαζόμενος είχε πιθανότατα κολλήσει τον ιό από στενή επαφή με μολυσμένα βοοειδή στη φάρμα.

Έρχονται τα εμβόλια

Οι αξιωματούχοι στο Μίσιγκαν κάλεσαν τους αγρότες με συμπτώματα μόλυνσης να προσέλθουν για εξετάσεις σήμερα – καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλυψε ότι μεσολαβεί για μια συμφωνία που θα ανοίξει την πόρτα για την προμήθεια δόσεων εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι ο κίνδυνος για το κοινό εξακολουθεί να είναι «χαμηλός» και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός έχει μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο.

Το κρούσμα ακολουθεί δύο άλλες μολύνσεις που καταγράφηκαν μεταξύ εργαζομένων σε γαλακτοκομικές μονάδες μία στο Τέξας και μία δεύτερη που αναφέρθηκε στο Μίσιγκαν την περασμένη εβδομάδα.

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των περιπτώσεων, ενώ υπάρχει η υποψία ότι η κάθε μία από αυτές μολύνθηκε μέσω μιας ξεχωριστής περίπτωσης μετάδοσης του ιού σε ανθρώπους.

Ο οργανισμός ανέφερε στην ανακοίνωσή του: «Πρόκειται για το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα του ιού Η5 στις Ηνωμένες Πολιτείες που αναφέρει πιο τυπικά συμπτώματα οξείας αναπνευστικής νόσου που σχετίζεται με λοίμωξη από τον ιό της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων των ιών [Η5Ν1] (…) Δεν έχουμε δει σημάδια διαρκούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και ο σημερινός κίνδυνος για την υγεία του κοινού παραμένει χαμηλός».

Λεπτομέρειες για τη νόσηση

Το αντίστοιχο ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ότι τα επιχρίσματα του ασθενούς ήταν θετικά για τον ιό της γρίπης Η5 στις 29 Μαΐου, ενώ η επιβεβαίωση ότι το κρούσμα είναι ο Η5Ν1 – ή γρίπη των πτηνών – αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Ο ασθενής δεν φορούσε εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), προστίθεται στην ανακοίνωση, γεγονός που μπορεί να τον θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Οι αξιωματούχοι στο Μίσιγκαν λένε ότι καλούν τώρα τους αγρότες να αναφέρουν στις αρχές τυχόν συμπτώματα μόλυνσης.

Σχεδιάζουν επίσης να αρχίσουν να εξετάζουν δείγματα αίματος από αγρότες για αντισώματα της γρίπης των πτηνών – ή πρωτεΐνες που καταπολεμούν τον ιό – τα οποία παράγονται ως απάντηση στις λοιμώξεις. Συνολικά 67 γαλακτοπαραγωγικές μονάδες σε εννέα πολιτείες έχουν αναφέρει μέχρι σήμερα μολύνσεις από τη γρίπη των πτηνών.

Πώς αντιδράει η κυβέρνηση Μπάιντεν

Ως απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα μιας συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης εμβολίου κατά της νόσου.

Σε μια παρόμοια επιχείρηση που επιτάχυνε την παραγωγή των εμβολίων Covid, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να χρηματοδοτήσει μια δοκιμή σε προχωρημένο στάδιο του εμβολίου mRNA, που στοχεύει στο στέλεχος H5N1 που κυκλοφορεί σήμερα στις ΗΠΑ.

Δεν είναι σαφές πόσο κοστίζει, αλλά είναι πιθανότατα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια – με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να λάβουν προτεραιότητα στις δόσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ