Εγκαταλελειμμένα ακίνητα: Ποιοι ιδιοκτήτες μπορούν να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ

Με οικονομικά και φορολογικά κίνητρα αλλά και αντικίνητρα στους ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων κτηρίων, προκειμένου να προχωρήσουν στην αποκατάστασή τους, σκοπεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος να κινηθεί για τη σταδιακή άρση του αδιεξόδου με τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα.

Τα κίνητρα αυτά θα περιγράφονται στο σχέδιο νόμου, το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο για τις αναπλάσεις με στόχο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον επόμενο μήνα και σημεία του οποίου αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Έθνος της Κυριακής».

Ειδικά στην περίπτωση της Αθήνας, πολλά από αυτά τα κτήρια όχι μόνο αποτελούν «υγειονομικές βόμβες» αλλά και απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, όπως καταδεικνύει η πρόσφατη κατάρρευση δύο εξ αυτών στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Όπως εξηγεί υπουργός Περιβάλλοντας, Γιώργος Δημαράς, στο νομοσχέδιο θα διαχωρίζονται τα εγκαταλελειμμένα κτήρια σε διατηρητέα και μη, με διαφορετική μέριμνα για τις δύο κατηγορίες.

Η νομοθετική πρόταση θα ορίζει τη σύσταση δομής διαχείρισης στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία και οι δήμοι, ενώ στα κίνητρα τα οποία θα προταθούν, συγκαταλέγονται:

  • Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
  • Η μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ για επισκευές και συντήρηση.
  • Οι επιχορηγήσεις για συντήρηση και επανάχρηση τόσο σε ιδιοκτήτες όσο και σε μισθωτές.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ