Μελέτη για τις αποθήκες βιταμίνης D της μητέρας και το έμβρυο


Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, δείχνει πως η έλλειψη βιταμίνης D τους πρώτους μήνες ζωής, συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.602 ενήλικες με σχιζοφρένεια και αντίστοιχο αριθμό ατόμων που δεν εμφάνιζαν τη νόσο. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες που παρουσίασαν ανεπάρκεια βιταμίνης D ως νεογνά είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας, συγκριτικά με εκείνους που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η σχιζοφρένεια συνδέεται με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, τόσο γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς. Σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, φαίνεται ότι η έλλειψη βιταμίνης D στα πρώτα στάδια της ζωής ενδεχομένως αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως δεδομένου ότι το έμβρυο εξαρτάται πλήρως από τις αποθήκες βιταμίνης D της μητέρας, η εξασφάλιση επάρκειας της βιταμίνης στις εγκύους είναι πιθανό να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης σχιζοφρένειας, γεγονός που θα πρέπει να εξεταστεί από μελλοντικές κλινικές μελέτες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ