Ο Αρκάς Σχολιάζει τις Απρόβλεπτες Δυσκολίες της Διασταύρωσης Ειδών με Χιούμορ


Ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς επιστρέφει με ένα ακόμη χιουμοριστικό σκίτσο, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές από τον κόσμο των πτηνών. Συγκεκριμένα, στο σημερινό του gif ο Αρκάς μας καλημερίζει με ένα έξυπνο και διασκεδαστικό σχόλιο για τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν από τις διασταυρώσεις διαφορετικών ειδών.

Το σκίτσο απεικονίζει ένα μικρόσωμο πτηνό, το οποίο διατηρεί σχέση με μια στρουθοκάμηλο – ένα πτηνό πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος. Αυτή η ασύμμετρη σχέση οδηγεί σε απρόβλεπτες και επώδυνες καταστάσεις, ιδίως κατά τη διαδικασία της ωοτοκίας. Ο Αρκάς χρησιμοποιεί αυτή την υπερβολική διαφορά μεγέθους για να δημιουργήσει μια χιουμοριστική εικόνα που προκαλεί γέλιο.

Μέσα από αυτή την καλημέρα, ο Αρκάς μας υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών μπορούν να οδηγήσουν σε αστείες και παράξενες καταστάσεις. Με την χαρακτηριστική του ευφυΐα και το ανεπιτήδευτο χιούμορ του, μας προσφέρει μια αναζωογονητική ματιά στην καθημερινότητα, χρησιμοποιώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των πτηνών ως μέσο για να εκφράσει τις παρατηρήσεις του για τη ζωή.

Αυτό το σκίτσο αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της ικανότητας του Αρκά να συνδυάζει την απλότητα με το βαθύ νόημα, μεταφέροντας μηνύματα με χιουμοριστικό τρόπο που προκαλούν σκέψη και χαμόγελο.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ