Γιατί τα χάμστερ τρέχουν σαν τρελά σε τροχούς; (vid)


Ακόμα και αν δεν έχεις χάμστερ, σίγουρα θα έχεις δει ότι μέσα στα κλουβιά αυτών των μικρών τρωκτικών υπάρχουν τροχοί. Και θα έχεις παρατηρήσει ότι μπαίνουν μέσα σε αυτούς και τρέχουν ταχύτατα και ασταμάτητα. Αν έχεις αναρωτηθεί γιατί το κάνουν, μάθε πως έχουν μεγάλη ανάγκη να τρέχουν πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα (ή, καλύτερα, κάθε νύχτα) για να διατηρούνται σε φόρμα.

Διανύει δεκάδες χιλιόμετρα κάθε βράδυ
Το χάμστερ είναι νυκτόβιο θηλαστικό, που σημαίνει πως προτιμά να αναπαύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να δραστηριοποιείται το βράδυ. Είναι πολύ δυνατό και με μεγάλες αντοχές.

Όταν βρίσκεται στη φύση, κάνει αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά. Έτσι – εκτός από την αναζήτηση τροφής – διατηρείται σε φόρμα και είναι υγιές. Επίσης απολαμβάνει την εξερεύνηση. Γι΄ αυτόν τον λόγο λοιπόν χρειάζεται μια ρόδα για τρέξιμο μέσα στο κλουβί του. Με τη ρόδα μπορεί να τρέχει όσο θέλει, χωρίς να αισθάνεται εγκλωβισμένο. Μάλιστα δεν είναι υπερβολή το γεγονός ότι κάθε βράδυ μπαίνει στη ρόδα και διανύει απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων!

Ακόμα, του αρέσει πολύ να σκαρφαλώνει σε σκάλες ή σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι του προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Γενικώς, είναι ένα έξυπνο και παιχνιδιάρικο ζώο.

Ένα καθαρό και χαριτωμένο κατοικίδιο
Όσοι επιλέγουν ένα χάμστερ ως κατοικίδιο, δεν το μετανιώνουν, γιατί είναι ένα χαριτωμένο και αρκετά καθαρό ζώο. Έρευνες έχουν δείξει πως έχει λιγότερες αρρώστιες από μια γάτα ή ακόμα και από έναν σκύλο. Επίσης δεν προσβάλλεται από φυσικές αρρώστιες. Είναι όμως ευπαθές σε αρρώστιες των άλλων ζώων, των ανθρώπων ή από άσχημες συνθήκες ζωής (π.χ. ακάθαρτο κλουβί, βρόμικο νερό, λιγοστή άσκηση κ.ά.). Δεν μυρίζει ούτε κάνει ακαθαρσίες έξω από το κλουβί του. Επιπλέον, το κόστος για τη φροντίδα του είναι χαμηλό.



ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ