Τι μπορούν να μας διδάξουν οι ιπποπόταμοι του Pablo Escobar για τις παράπλευρες συνέπειες


Προφανώς και γνωρίζεις, ειδικά αν έχεις δει το Narcos, πως μεταξύ άλλων, ο Pablo Escobar είχε και έναν ιδιωτικό ζωολογικό κήπο, ο οποίος περιελάμβανε ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις και ζέβρες. Καθώς και τέσσερις ιπποπόταμους. Οι τελευταίοι ήταν και τα μόνα ζώα που δεν απομακρύνθηκαν από τη χώρα, μετά το θάνατο του Escobar, το 1993, κάτι που είχε ως συνέπεια τον πολλαπλασιασμό τους και μάλιστα με πολύ έντονους ρυθμούς.

Στο γεγονός βοήθησαν τόσο το κλίμα στα τροπικά δάση της Κολομβίας (όπου υπήρχε και άφθονη τροφή για τα ζώα) όσο και η απουσία φυσικών εχθρών, όπως συμβαίνει στις ζούγκλες της Αφρικής.

Πλέον, οι 4 ιπποπόταμοι έχουν γίνει 50 και ζουν σε ένα πάρκο που δημιουργήθηκε στον χώρο που κάποτε βρισκόταν η περίφημη Hacienda Nápoles (μία από τις πολυτελείς κατοικίες του Escobar, στο Πουέρτο Τριούνφο της -κολομβιανής- Αντιόχειας).

Τι μπορούν να μας διδάξουν οι ιπποπόταμοι του Pablo Escobar για τις παράπλευρες συνέπειες
Ειδικά όμως την τελευταία διετία, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κάνουν λόγο για έντονη παρουσία των παχύδερμων θηλαστικών, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τους δύο τόνους σε βάρος. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι αναφορές για βόλτες των ιπποπόταμων στους δρόμους των γειτονικών χωριών, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί επιθέσεις σε ανθρώπους. Οι ιπποπόταμοι όμως έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εκτόπιση ή ακόμη και στην εξαφάνιση άλλων ειδών από την περιοχή.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει αναθέσει στο βιολόγο David Echeverrí και την ερευνητική ομάδα CORNARE να βρουν μία βιώσιμη λύση για το όλο θέμα: Αρχικά να γίνει η ακριβής καταγραφή του πληθυσμού των ζώων, οι επιπτώσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και τέλος, η μεταφορά τους στους κανονικούς βιότοπούς τους, που βρίσκονται ασφαλώς στην Αφρική.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κολομβία είναι η μόνη χώρα εκτός Μαύρης Ηπείρου στον πλανήτη, όπου συναντάται μία αγέλη ιπποπόταμων να κυκλοφορεί ελεύθερη σε φυσικό περιβάλλον. Κάτι που με τη σειρά του, ενδέχεται να οδηγήσει στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού τους καθώς είναι αδύνατο να υπάρξει birth control στην περίπτωσή τους.

Και επειδή στη νότια Αμερική βρισκόμαστε, στο τραπέζι έχει πέσει μέχρι και η πρόταση να εξοντωθούν οι ιπποπόταμοι, κάτι που η CORNARE απέρριψε, προτείνοντας στείρωση ή μετεγκατάσταση των ζώων. Διαδικασίες ιδιαιτέρως δαπανηρές. Βιολόγοι και κοινωνιολόγοι έχουν ασχοληθεί με το όλο θέμα, κάνοντας λόγο για μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέλειας εφαρμογής του περίφημου domino effect: Το φαινόμενο του ντόμινο αναφέρεται στην αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει ένα μεμονωμένο γεγονός σε μία πολύ συγκεκριμένη χρονική στιγμή και το οποίο ακολουθεί μία άλλη σειρά συμβάντων.

Βέβαια, ο Pablo Escobar δεν είχε ούτε κατά διάνοια κάτι τέτοιο στο νου του. Όλοι άλλωστε γνωρίζουν πως επέλεγε πολύ πιο άμεσες και δραστικές λύσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα τον απασχολούσε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ