Αρκάς: Μας καλημερίζει με τον σαρκοβόρο καρχαρία σχολιάζοντας τη φιλία


Ο διάσημος σκιτσογράφος Αρκάς μας καλημερίζει σήμερα με ένα νέο, ιδιαίτερα σκεπτικό σκίτσο, το οποίο χρησιμοποιεί τη φιγούρα ενός σαρκοβόρου καρχαρία για να σχολιάσει τις ανθρώπινες σχέσεις και, συγκεκριμένα, τη φιλία.

Στο σκίτσο, ο καρχαρίας, που συμβολίζει τους αδίστακτους ανθρώπους που σκέφτονται μόνο το προσωπικό τους όφελος, απευθύνεται σε έναν μικρότερο ψάρι, τον Κορνήλιο, με τον οποίο συνομιλεί ως εξής:

– Κορνήλιε, ξέρεις πως ξεχωρίζω τους φίλους μου από τους εχθρούς μου;

– Από τη γεύση, σερ.

Με αυτό τον έξυπνο διάλογο ο Αρκάς θέλει να μας προβληματίσει σχετικά με τη φύση της φιλίας και την ανασφάλεια που συχνά κρύβεται πίσω από τις κοινωνικές μας σχέσεις. Ο καρχαρίας λειτουργεί ως μεταφορά για τους ανθρώπους που είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τους άλλους για το προσωπικό τους όφελος. Συχνά αναφερόμαστε σε τέτοιους ανθρώπους ως «μεγαλοκαρχαρίες», υπονοώντας ότι είναι άπληστοι και αμείλικτοι.

Το συγκεκριμένο σκίτσο μας καλεί να αναλογιστούμε πόσο αυθεντικές είναι οι σχέσεις μας και κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας. Ο Αρκάς, με το χαρακτηριστικό του χιούμορ, μας παρακινεί να δούμε πέρα από την επιφάνεια και να αναγνωρίσουμε την πραγματική φύση των ανθρώπων που μας περιβάλλουν.

Η επιλογή του καρχαρία ως πρωταγωνιστή δεν είναι τυχαία. Στην κοινωνία μας, συχνά χρησιμοποιούμε την εικόνα του καρχαρία για να περιγράψουμε άτομα που λειτουργούν χωρίς ηθικές αναστολές και επιδιώκουν μόνο το προσωπικό τους κέρδος. Το σκίτσο αυτό του Αρκά μας υπενθυμίζει ότι οι φιλίες και οι σχέσεις μας πρέπει να βασίζονται στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη, αλλιώς κινδυνεύουμε να γίνουμε θύματα των «καρχαριών» της ζωής μας.

Με αυτή την καθημερινή «Καλημέρα», ο Αρκάς μας καλεί να αναστοχαστούμε τις ανθρώπινες σχέσεις μας και να αναζητήσουμε την αληθινή φιλία, μακριά από τους αδίστακτους και ωφελιμιστές.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ