Ύπνος: 6 τροφές που αυξάνουν την μελατονίνη και βοηθούν


Γνωρίζουμε πως ο ύπνος μας συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό. Πολλές φορές παίρνουμε συμπληρώματα μελατονίνης για να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε. Δεν χρειάζεται. Υπάρχουν τροφές που αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό. Ποιες είναι αυτές.

Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από την επίφυση, έναν μικρό αδένα στον εγκέφαλο. Η κύρια λειτουργία της είναι η ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, δηλαδή του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού που καθορίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Η παραγωγή της μελατονίνης επηρεάζεται από την έκθεση στο φως: αυξάνεται όταν σκοτεινιάζει και μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην προετοιμασία του σώματος για ύπνο, προκαλώντας το αίσθημα χαλάρωσης και υπνηλίας.
Μελατονίνη και ύπνος
Η ποιότητα του ύπνου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα επίπεδα μελατονίνης. Σε φυσιολογικές συνθήκες, η μελατονίνη αρχίζει να εκκρίνεται το βράδυ, κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και σταδιακά μειώνεται το πρωί. Ωστόσο, οι σύγχρονες συνήθειες, όπως η έκθεση στο τεχνητό φως από τις οθόνες, μπορούν να διαταράξουν την παραγωγή της, οδηγώντας σε διαταραχές ύπνου και αυτές με τη σειρά τους στο αίσθημα κούρασης.
Επιπλέον, ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη γενική υγεία και ευεξία. Κατά τη διάρκειά του, το σώμα επαναφορτίζεται, επιδιορθώνει τους ιστούς και ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει επίσης στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, περιορίζοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, και υποστηρίζει τη συναισθηματική ισορροπία. Η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου έχει συσχετιστεί και με αυξημένο κίνδυνο για πολλές σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, παχυσαρκία και ψυχικές διαταραχές.
Η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να ενισχύσετε τα αποθέματα του οργανισμού σας. Είναι γενικά ασφαλή και δεν δημιουργούν εθισμό. Το μόνο αρνητικό είναι πως μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες παρενέργειες σε συνδυασμό με κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως πονοκέφαλο, ναυτία και ζάλη. Όμως, ίσως τα συμπληρώματα να μην είναι απαραίτητα. Έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη αυξάνουν τα επίπεδα στον οργανισμό και μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά.
Αν και δεν έχει υπάρχει επισήμως συνιστώμενη διατροφική δόση για τη μελατονίνη, οι ειδικοί συνιστούν περίπου 0,5 έως 3 χιλιοστόγραμμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο.
6 τροφές πλούσιες σε μελατονίνη
Τις παρουσιάζει η ιατρική ιστοσελίδα WebMD βάσει ερευνών
Κεράσια
Είναι ένα από τα πιο γνωστά βοηθήματα ύπνου. Επειδή πολλές φορές οι χυμοί κερασιού είναι πλούσιοι σε ζάχαρη, είναι πιο υγιεινό να τρώτε κεράσια αντί να πίνετε το χυμό τους για να πάρετε μελατονίνη.
Γκότζι μπέρι
Αν και συχνά διαφημίζονται για την αντιγηραντική τους δράση, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη και μπορούν να βοηθήσουν σε έναν ποιοτικότερο ύπνο.
Αυγά
Μεταξύ των ζωικών προϊόντων, τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές μελατονίνης. Είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά, προσφέροντας εκτός των άλλων και πρωτεΐνη και σίδηρο.
Γάλα
Το ζεστό γάλα είναι παραδοσιακή θεραπεία για την αϋπνία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις καλύτερες φυσικές πηγές μελατονίνης.
Ψάρια
Οι καλύτερες επιλογές είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, τα οποία παρέχουν επίσης πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Ξηροί καρποί
Οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα μελατονίνης. Τα φιστίκια και τα αμύγδαλα βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, υγιεινών λιπαρών ωμέγα-3 και μετάλλων.

 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ