Αρκάς: Η καλημέρα με θέμα την τρίτη ηλικία και την ατάκα «καλά κρατιέται»


Ο Αρκάς ο διάσημος Έλληνας σκιτσογράφος, είναι γνωστός για τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο αποτυπώνει την καθημερινότητα επιστρατεύοντας μπόλικο χιούμορ. Με τα σκίτσα του, καταφέρνει να προκαλεί άφθονο γέλιο, ωστόσο συχνά σε μια δεύτερη ανάγνωση ανακαλύπτει κανείς βαθύτερα νοήματα.

Στο σημερινό του σκίτσο αναφέρεται στην τρίτη ηλικία με έναν τρόπο που μας κάνει να γελάσουμε με την καρδιά μας.

Συγκεκριμένα, βλέπουμε δύο ηλικιωμένους άνδρες και έναν ηλικιωμένο σκύλο. Ο σκύλος, με τον αυστηρό του εκφραστικό τρόπο, ρωτάει τον ιδιοκτήτη του έναν από τους άνδρες:

Σκύλος: Πόσων χρόνων είναι ο Χαράλαμπος;

Ιδιοκτήτης: Πάνω από ογδονταπέντε.

Η αντίδραση του σκύλου, μαζί με τη λεπτομέρεια στο σκίτσο από τη στάση του Χαράλαμπου, προκαλεί αμέσως γέλιο. Το σχόλιο του σκύλου “Καλά κρατιέται” μας δείχνει ότι ακόμα και στην τρίτη ηλικία, η ζωή είναι ωραία.

Ο Αρκάς, με τον τρόπο του, μας υπενθυμίζει τη σημασία του γέλιου και της αισιοδοξίας ακόμα και στις πιο προχωρημένες ηλικίες. Με την ευαισθησία του και τον σαρκασμό του, καταφέρνει να δημιουργεί έργα που αγγίζουν την καρδιά και τον νου του κοινού του, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Έτσι λοιπόν, ας αφήσουμε τον Αρκά να μας οδηγήσει σε έναν κόσμο γεμάτο γέλιο και σκέψη, όπου και η τρίτη ηλικία μπορεί να είναι μια περίοδος γεμάτη όμορφες στιγμές.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ