Κατάθλιψη: Ίσως έχεις και δεν το έχεις καταλάβει


Τα πρώτα σημάδια που στέλνει η κατάθλιψη πολλές φορές είναι δύσκολο να τα διακρίνουμε

Δεν εμφανίζονται όλα μαζί, έρχονται και φεύγουν ενώ εξελίσσονται… στα κρυφά.

Εκ των υστέρων ίσως να είναι ξεκάθαρο πως ήταν συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά σε πραγματικό χρόνο μπορεί να μην τόσο προφανές.

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί άνθρωποι να υποφέρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να συνειδητοποιούν τι ακριβώς τους συμβαίνει και κυρίως χωρίς να λαμβάνουν την ιατρική υποστήριξη που χρειάζονται.

4 παράγοντες που συχνά συγκαλύπτουν την κατάθλιψη

1. Αυτοαπέχθεια

Η κατάθλιψη συχνά οδηγεί σε μια εξαιρετικά αρνητική άποψη του ασθενούς για τον εαυτό του, φτάνοντας ακόμη και σε επίπεδα μίσους. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να θολώσουν την αναγνώριση της κατάθλιψης, επειδή γίνονται μέρος της αντίληψης του ατόμου:

Ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται πως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως πιστεύει ότι είναι «άχρηστος», αλλά στο ότι είναι πραγματικά «άχρηστος».

Το ίδιο ισχύει και με άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης. Για παράδειγμα, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να αναγνωρίζεται ως «τεμπελιά», η αυξημένη όρεξη και η υπερκατανάλωση γλυκών ως «κακός αυτοέλεγχος» και η απώλεια κινήτρων ως «έλλειψη πειθαρχίας».

2. Αρνητική άποψη για τον κόσμο

Η κατάθλιψη συνοδεύεται συχνά και από μια αρνητική άποψη για τον κόσμο. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στην αυτοαπέχθεια, η προσωπική αντίληψη συγχέεται με την πραγματικότητα. Η απαισιοδοξία και η απελπισία που προκύπτουν από την κατάθλιψη αποδίδονται στην άθλια κατάσταση του κόσμου.

Αυτό εμποδίζει τον ασθενή να συνειδητοποιήσει ότι ανεξαρτήτως της κατάστασης του κόσμου, η οπτική του περνάει μέσα από τον παραμορφωτικό και σκοτεινό φακό της κατάθλιψης.

3. Εσωτερίκευση του στίγματος

Καθώς το κοινωνικό στίγμα για τις ψυχικές ασθένειες δεν έχει εκλείψει, τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν και να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους. Κάποιοι θα μπορούσαν να τους κατηγορήσουν πως επικαλούνται την κατάθλιψη ως δικαιολογία για την «αδυναμία» ή τις «αποτυχίες» τους.

Εξαιτίας αυτών των αρνητικών αντιλήψεων, συχνά ένα άτομο, όταν αντιμετωπίζει συμπτώματα κατάθλιψης, προσπαθεί (συνειδητά ή ασυνείδητα) να αναζητήσει μια διαφορετική εξήγηση, ώστε να αποφύγει το στίγμα της ψυχικής ασθένειας. Για παράδειγμα, μπορεί να αποδώσει την απώλεια ενέργειας και διάθεσης στον κακό ύπνο ή τη δουλειά.

4. Θολή σκέψη

Η κατάθλιψη συχνά οδηγεί απώλεια της «καθαρής» σκέψης και σε δυσκολία λήψης αποφάσεων. Αυτός είναι και ένας λόγος που το άτομο αδυνατεί να ενώσει τα κομμάτια του παζλ και να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται στη μέγγενη της κατάθλιψης.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Εάν νιώθετε ιδιαίτερα πεσμένοι τον τελευταίο καιρό, εάν έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για πράγματα από συνήθως σας άρεσε να κάνετε, σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να συζητήσετε το πώς αισθάνεστε.

Να θυμάστε πως η κατάθλιψη δεν είναι προσωπική αποτυχία και στην πραγματικότητα έχει μεγάλο επιπολασμό. Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσετε τι συμβαίνει, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα την αντιμετωπίσετε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ