Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία – Αγωνία για τους μαθητές της Β’ Λυκείου

«Πονοκέφαλος» για τα νέα τμήματα, καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το επιστημονικό αντικείμενό τους και τα επαγγελματικά δικαιώματα

Στο κόκκινο έχει φτάσει η αγωνία των περίπου 95.000 μαθητών της Β΄Λυκείου και των οικογενειών τους, οι οποίοι περιμένουν από το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει το τελικό σχέδιο για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Καθηγητές σε λύκεια και φροντιστήρια δέχονται καθημερινά πλήθος ερωτήσεων από τους μαθητές, με δεδομένο ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά όσον αφορά στις επιλογές που θα έχουν, αλλά κυρίως διότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα πρώτο μηχανογραφικό δελτίο, γεγονός που τους προκαλεί μεγάλη αγωνία.

Επαγγελματικά Λύκεια

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, υπάρχει και το πρόβλημα των νέων Τμημάτων, για τα οποία οι μαθητές δεν έχουν καμία ενημέρωση τόσο για το επιστημονικό αντικείμενό τους όσο και για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Σε ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση βρίσκονται οι μαθητές που φοιτούν σε Επαγγελματικά Λύκεια και οι οποίοι εισάγονται με ποσοστό 20% στα ΤΕΙ, διότι φέτος τα περισσότερα ΤΕΙ θα είναι εξαφανισμένα από τον χάρτη των ΑΕΙ, και άρα μαζί θα «εξαφανιστούν» και οι θέσεις που τούς αναλογούσαν.

Τι έχουν να περιμένουν φέτος οι μαθητές της Β΄Λυκείου, οι οποίοι του χρόνου θα εισαχθούν στα ΑΕΙ με το νέο σύστημα, και ποια κενά υπάρχουν στην πληροφόρησή τους:

1. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Β’ Λυκείου, υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποχρεούνται να συμπληρώσουν Α’ δήλωση προτίμησης, με τις 10 προτιμήσεις τμημάτων, στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν.Φέτος, στο μηχανογραφικό θα υπάρχουν και νέα τμήματα

2. Όσον αφορά στους υποψήφιους οι οποίοι θα ήθελαν να σπουδάσουν σε κάποιο ΤΕΙ, από ότι φαίνεται δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, καθώς δεν θα έχει μείνει κανένα!

3. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, τα Λατινικά αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

4. Οι μαθητές ξέρουν ότι οι εξετάσεις της Γ’ Λυκείου θα γίνονται σε επίπεδο δήμων ή περιφερειών και ο βαθμός του απολυτηρίου θα προσμετράται στην εισαγωγή στα ΑΕΙ κατά 10%.

5. Ένα ερώτημα που εκκρεμεί είναι, εάν οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνίζονται σε μαθήματα που δεν ανήκουν στο επιστημονικό τους πεδίο.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here