Τι είναι η «πολλαπλή καριέρα» και πώς μπορείς να την κάνεις να λειτουργήσει


Αν θα έπρεπε να κάνω μία λίστα με τις ερωτήσεις που ακούω περισσότερο μέσα στη μέρα, στη πρώτη θέση θα ήταν η “Τι δουλειά κάνεις;” και η απάντηση της δεν είναι κάτι απλό. Όπως και στην περίπτωση του Chandler στα Φιλαράκια, έτσι και οι δικοί μου φίλοι δεν έχουν ιδέα τι δουλειά ακριβώς κάνω ή τι περιέχει το καθημερινό μου πρόγραμμα. Ξέρουν ότι μου αρέσουν τα ρούχα και το γράψιμο, αλλά το ότι δεν κάνω μία σταθερή δουλειά δυσκολεύει αρκετά τους γύρω μου. Ευτυχώς, αυτό άλλαξε όταν με δύο λέξεις θα το περιέγραφα ως “πολλαπλή καριέρα”.

Με τον όρο “πολλαπλή καριέρα” περιγράφουμε μία σειρά από δουλειές που δεν μπορούν να υπάρξουν κάτω από την ομπρέλα ενός τίτλου. Για παράδειγμα, make-up-artist-influencer-λογίστρια, δικηγόρος-μοντέλο-blogger, ηθοποιός-σκηνοθέτης-επιχειρηματίας, και πάει λέγοντας. Αν έπρεπε να περιγράψω τον εαυτό μου, ίσως θα μου έδινα τον τίτλο συγγραφέας-στιλίστας-ακτιβίστρια και ο χρόνος μου συνήθως μοιράζεται ανάμεσα σε αυτά τα τρία. Αποφάσισα να ασχοληθώ με παραπάνω από ένα πράγματα στην καθημερινότητά μου γιατί πάντα μου άρεσε να ασχολούμαι με τα πράγματα που αγαπώ μέσα στη μέρα και συνήθως είναι αρκετά.

Μπορεί να μην είναι εύκολο ως προς τη διαχείριση όλως αυτών μιας και η κάθε δουλειά έχει και διαφορετικές απαιτήσεις και διαφορετικά ωράρια. Πρέπει όμως να είσαι καλά οργανωμένος και να προσαρμόζεσαι εύκολα. Για παράδειγμα, η δουλειά του στιλίστα είναι πραγματικά μία δουλειά της τελευταίας στιγμής. Οι εταιρείες μπορεί να λίγες μέρες πριν (τυχαίνει και μία μέρα πριν) και να σου αναθέσουν μία δουλειά. Εγώ θα πρέπει να ρυθμίσω τα πάντα ανάλογα με το χρονικό πλαίσιο που μου απομένει. Ωστόσο, ποτέ δεν ξεχνώ να χαμογελάω. Η συγγραφή είναι κάπως πιο οργανωμένη. Θα γνωρίζω συνήθως βδομάδες πριν το μέγεθος της δουλειάς που θα πρέπει να παραδώσω. Και τις περισσότερες φορές θα δουλεύω από το σπίτι.

Ωστόσο, όσο ωραίο κι αν ακούγεται είναι πολλές οι φορές που χρειάζεται να δουλεύω νυχθημερόν ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Γι’ αυτό και πασχίζω να βρω μία ισορροπία μεταξύ της προσωπικής μου ζωής και της δουλειάς. Προσπαθώ αρκετές φορές να βρω χρόνο για τον εαυτό μου, αλλά τις περισσότερες δεν το καταφέρνω. Όταν όμως αγαπάς αυτό που κάνεις δεν μπορείς να το δεις σαν δουλειά. Έτσι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα είναι να κάνεις τους διαχωρισμούς ανάμεσα στη δουλειά και σε αυτό που αγαπάς.

Τι συμβουλή θα έδινα σε κάποιον που θα ήθελε να έχει μια “πολλαπλή καριέρα”;
Αρχικά, να βρει εξαρχής που τελειώνει και που αρχίζει η δουλειά και αυτό που αγαπά να κάνει ώστε να μπορεί να βρει χρόνο για αυτόν και την οικογένειά του. Το επόμενο βήμα είναι το να έχει υπομονή. Τίποτα δεν συμβαίνει εν μία νυκτί και αν ποτέ δυσκολευτείς να τα βγάλεις πέρα, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Ποτέ τα πράγματα δεν θα είναι σταθερά, μπορεί να υπάρχουν περίοδοι με περισσότερη ή με λιγότερη δουλειά.

Και τέλος, θάρρος! Το να είσαι κύριος του εαυτού σου απαιτεί κουράγιο και πίστη στον εαυτό σου. Αλλά πιστεύω πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνεις πράγματα που δεν σου αρέσουν. Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως περίμενες, θα ξέρεις πως έστω προσπάθησες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ