Φρούτα: Είναι της κονσέρβας το ίδιο υγιεινά με τα φρέσκα;


Τα φρούτα και λάχανικά πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Το ερώτημα είναι: ακόμα και τα κονσερβοποιημένα ή τα κατεψυγμένα; Η επιστήμη απαντά.

Κατεψυγμένα
Τα φρέσκα προϊόντα συχνά διαφημίζονται ως τα πιο θρεπτικά, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.
Τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειωθούν κατά την μεταφορά από το χωράφι στην κουζίνα σας, καθώς και όσο τα φρέσκα προϊόντα αποθηκεύονται στο ψυγείο. Τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε, καθώς καταψύχονται γρήγορα πολύ κοντά στη στιγμή της συγκομιδής. Οι παραλλαγές στην μεταφορά και την αποθήκευση μπορεί να το επηρεάσουν ελαφρώς.
Μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο παραμένουν σε παρόμοια επίπεδα στα κατεψυγμένα προϊόντα σε σύγκριση με τα φρέσκα.
Ένα άλλο πλεονέκτημα των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων είναι η δυνατότητα μείωσης της σπατάλης τροφίμων, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ό,τι χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή.
Εκτός από την αγορά κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών από το σούπερ μάρκετ, μπορείτε να καταψύξετε τα προϊόντα μόνοι σας στο σπίτι, σε περίπτωση υπερπροσφοράς από τον κήπο σας ή όταν τα προϊόντα μπορεί να είναι φθηνότερα στην λαϊκή αγορά.
Ένα γρήγορο ζεμάτισμα πριν από την κατάψυξη μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων. Αυτό συμβαίνει όταν το φαγητό βυθίζεται για λίγο σε βραστό νερό ή μαγειρεύεται στον ατμό για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν είναι κατάλληλα για σαλάτες, αλλά μπορούν να καταναλωθούν ψητά ή στον ατμό και να χρησιμοποιηθούν για σούπες, μαγειρευτά, πίτες κ.α. Τα κατεψυγμένα φρούτα μπορούν να προστεθούν σε πιάτα πρωινού (με δημητριακά ή γιαούρτι) ή να χρησιμοποιηθούν στην ζαχαροπλαστική.
Κονσερβοποιημένα
Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και φρούτα συχνά προσφέρουν μια φθηνότερη εναλλακτική λύση στα φρέσκα προϊόντα. Είναι επίσης πολύ βολικά για να τα έχετε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα. Η διαδικασία κονσερβοποίησης είναι και τεχνική συντήρησης, επομένως δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον συντηρητικά, όπως αλάτι.
Κατά το μαγείρεμα, τα επίπεδα των ευαίσθητων στη θερμότητα θρεπτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη C, θα μειωθούν λίγο σε σύγκριση με τα φρέσκα προϊόντα. Όταν χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα λαχανικά σε ένα ζεστό πιάτο, μπορείτε να τα προσθέσετε αργότερα στη διαδικασία μαγειρέματος για να μειώσετε την απώλεια θρεπτικών συστατικών.
Για να ελαχιστοποιήσετε τα απόβλητα, μπορείτε να καταψύξετε τη μερίδα που δεν χρειάζεστε.
Ζυμωμένα
Η ζύμωση φρέσκων προϊόντων (π.χ. τουρσιά, κομπούχα) μπήκε πρόσφατα στη ζωή μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια από τις παλαιότερες τεχνικές επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων.
Η ζύμωση διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τις βιταμίνες και τα μέταλλα στα φρέσκα λαχανικά. Αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει το διατροφικό προφίλ του τροφίμου, δημιουργώντας νέα θρεπτικά συστατικά και επιτρέποντας στα υπάρχοντα να απορροφηθούν πιο εύκολα.
Επιπλέον, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά για το μικροβίωμα του εντέρου.
Πηγή: theconversation.com

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ